Mobile

Nokia Lumia 1520 – najbrži Windows Phone telefon

Nokia je rešila da da svoj doprinos rastu pametnih telefona. Od nekada sjajnih 4 inča došlo se do 6 inča, koji u ovom trenutku postavljaju novi standard u klasi pametnih telefona. Radi se o novim modelima Lumia 1320 i Lumia 1520 (samo 495€ u MobilnomShopu), za koji važi da je najveći uređaj ovakve vrste u ponudi finskog proizvođača.

Lumia-1520-7

Na drugoj strani i Lumia 1320 ima takođe ekran dijagonale 6 inča, ali slabiju konfiguraciju, tako da jača Lumia 1520 izrasta u novog super heroja Skandinavije. Ujedno, ovaj telefon postao je i najveći na Windows Phone platformi, kao i prvi model na Microsoft-ovom opetativnom sistemu koji ima full HD ekran i snažni Qualcomm Snapdragon 800 procesor.

Lumia-1520-6

Lumia 1520 dizajn

Lumia 1520 zadržava već daleko prepoznatljivi dizajn. Kućište telefona izrađeno od plastike u velikoj meri podseća na dobropoznati model Lumia 720, samo sa većim dimenzijama, ali prepoznatljivim kvalitetom izrade. Ovaj telefon ima dimenzije od 162,8 x 85,4 x 8,7 mm, odnosno očekivano velike gabarite, ali i veliku masu od čak 208 grama, što je ekvivalentno gotovo dvostrukoj težini prosečnog pametnog telefona i pored debljine od svega 8,7mm.

Ovaj džambo telefon pogodan je za držanje u jednoj ruci, ali ipak 6 inča prosto zahteva obe ruke, pa se kao takav ovaj fablet mora prihvatiti. Dakle, Lumia 1520 je fablet uređaj pa se samim tim nameće određenom segmentu tržišta koji ima potrebe za ovakvim karakteristikama.

Lumia 1520 ekran

Kada je o IPS LCD ekranu reč, pomenutih 6 inča dijagonale raspolaže sa odličnih 367 piksela po inču, pri rezoluciji od 1080×1920 piksela. Slika koju ekran reprodukuje je zaista fantastična, a prikaz boja na visokom nivou, kao i uglovi gledanja, na koje nas je Nokia već odavno navikla. Ovo je veoma važno, jer se do sada događalo milion puta da proizvođači naprave veliki ekran, koji ostavlja bled utisak zbog slabe rezolucije i broja piksela, ali Nokia nije upala u tu zamku. Lumia 1520 prosto blista zahvaljujući ovom enormnom ekranu koga bukvalno ima svuda. Prosto takav utisak ostavlja kada se drži u ruci.

Lumia-1520-4

Lumia 1520 specifikacija

Ukoliko ste mislili da je Nokia napravila dobar posao samo spolja, grdno se varate. Windows Phone 8 operativni sistem oduvek je radio kao sat, a šta mislite kako će tek sada raditi kada znamo da Lumia 1520 ima fantastični quad-core 2,26GHZ procesor i 2GB RAM-a!? Na prvi pogled preterano rasipanje energije i snage, ali to će svakako obradovati ljubitelje zahtevnih video igara i LTE ultrabrzog pristupa internetu.

Da bi sve funkcionisalo u najboljem redu potrudiće se prilično jaka baterija od 3.400mAh, koja ima opciju bežičnog punjenja. Ujedno, to znači da je ovaj telefon „raspoložen“ da ponudi preko 27 sati razgovora i do 780 sati u stand by režimu. Kada je memorija u pitanju, jasno je da čak 32GB internog prostora predstavljaju veliki plus, kao i opcija micro SD proširenja do dvostruko veće memorije.

Lumia-1520-2

Lumia 1520 kamera

Nekako očekivano Nokia je za Lumia 1520 fablet opredelila nešto “ublaženu” verziju PureView senzora od 41MP, odnosno senzor sa 20MP. Kamera poseduje optičku stabilizaciju, kao i PureView opciju zumiranja fotografije nakon fotografisanja bez gubljenja kvaliteta. Senzor kamere je nešto manji u poređenju sa onim sa modela 1020. To za posledicu ima nešto lošiji učinak u uslovima slabijeg osvetljenja.

Međutim, kamera ima i dalje dobre opcije, posebno kada je kvalitetno zumiranje u pitanju. Još jedno (poslednje) poređenje sa Lumia-om1020. Ovde kamera radi nešto sporije, ali treba biti realan i podsetiti se da Lumia 1020 ima najbolju kameru u kategoriji pametnih telefona, tako da kamera kod modela Lumia 1520 itekako dobija prelaznu ocenu.

Lumia-1520-1

Lumia 1520 zaključak

Nova Lumia 1520 predstavlja pravi posao koji je Nokia napravila. Ovaj telefon je porastao i uznapredovao u svakom smislu, pa se slobodno može reći da je Lumia 1520 najbrži Windows Phone telefon. S druge strane, postavlja se pitanje njegove praktičnosti.

Sa 6 inča teško staje u džep, pa se više može posmatrati kao mini tablet. Sa druge strane, stiče se utisak da i pored velikog ekrana Windows Phone karakteristike nisu došle do punog izražaja, što je verovatno posledica i samog softvera. Ipak, ukoliko tražite full HD ekran sa WP platformom, Lumia 1520 je jedini izbor.

Ukoliko Windows nije jedini izbor, na tržištu postoji pregršt Android uređaja sa velikim ekranima. Prvenstveno, tu je fantastični 5,7-inčni Samsung Galaxy Note 3, a izbor je na vama.

Leave a Reply