Mobile

Nokia Ovi brend šalje u prošlost

Nokia napušta robnu marku svojih mobilnih usluga Ovi, koja je doživela samo skroman uspeh.

Kako su napisali na svom blogu, najveći proizvođač mobilnih telefonskih aparata na svetu ovu će programsku i multimedijalnu platformu odsad voditi pod markom Nokia.

Postupak preimenovanja biće zaključen do kraja 2012. godine, a sve usluge će zadržati, objavila je nemačka novinska agencija dpa. Nokia je platformu pod nazivom Ovi (na finskom vrata) uspostavila 2008. godine, najpre kao odgovor na uspešnu Appleovu internet prodavnicu iTunes Store.

Ovi osim programa za pametne telefone nudi muziku i igre, ali s znatno manjim uspehom od Appleove aplikacije ili aplikacije Android Market za telefone s Googleovim operativnim sistemom Android. Pod markom Ovi moguće je pronaći i široku ponudu Nokijinih navigacijskih usluga.

Nokiju i njen operativni sistem Symbian, koji su nekoliko godina bili vodeći na brzo rastućem tržištu pametnih telefona, Android već je prestigao. Prvi čovek koncerna Stephen Elop je stoga sklopio tesnu saradnju sa svojim nekadašnjim poslodavcem Microsoftom. U Nokijine pametne telefone ubuduće će ugrađivati Microsoftov operativni sistem Windows Phone.

Postupak postupnog preimenovanja usluge Ovi u Nokiji je počeo u junu, najavila je direktorka za marketing u finskoj kompaniji Jerri DeVard. Robna marka Nokia je poznata i popularna širom sveta, pojasnila je odluku.

 

Leave a Reply