Mobile

Nokia Ovi Store beleži 5 miliona preuzimanja dnevno

Nokia je danas objavila da je učestanost korišćenje njenog Ovi Store servisa za preuzimanje aplikacija u poslednjih godinu dana gotovo osmostruko veća i beleži oko 5 miliona preuzimanja dnevno. Ovakav trend je primetan zbog najnovijih Symbian uređaja- Nokia C6-01, Nokia C7 i Nokia E7, koji su zaslužni za oko 15 procenataukupnih dnevnih preuzimanja.

Povećana potražnja za Symbian aplikacijama, od strane oko 200 miliona korisnika Ovi Store servisa, doprinela je da se ukupan broj dostupnih aplikacija uveća na oko 40 000, sa oko 1000 novih koji se dodaju svake nedelje. Pored toga, 158 programera iz 41 zemlje ima aplikacije koje su preuzete više od million puta.

Nove mogućnosti monetizacije za programere su posebno kreirane za lokalna tržišta i uključuju integrisano naplaćivanje preko operatera, što je podržano od 112 operatera u 36 zemalja, oko 25 puta više u odnosu na najveće konkurente kompanije Nokia. Ovi Store beleži povećanje integrisanih potrošačkih transakcija do čak 4 puta, što zajedno sa Nokia beta programima za naplatu kroz aplikacije i reklamiranje preko aplikacija, omogućuje veće prihode za Symbian programere.

Ove mogućnosti dostupne su i na uređajima Nokia S40, koji predstavljaju bazu aplikacije za narednih milijardu korisnika mobilnih telefona. Unapređeno Ovi Store iskustvo, koje je nekada bilo dostupno samo na novim Symbian uređajima, doprinelo je porastu preuzimanja za S40 uređaje od 35 procenata za samo poslednja dva meseca, što čini oko četvrtinu ukupnog broja preuzimanja.

Veliki i mali programeri koriste globalni doseg i brzi rast Ovi Store servisa kako bi razvijali nove zajednice. Ove zajednice pokreću dublje korisničke veze unutar njihovih aplikacija, koje dalje pospešuju preuzimanje aplikacija i mogućnosti monetizacija za programere.

Primeri iz prakse

Singapurski programer Breakdesign, kreirao je svoj Barking Seed sajt kao nezavisnu mobilnu zajednicu za igrače koji koriste uređaje Nokia Symbian i Seriju 40. Ovaj sajt beleži njihove rezultate, dopušta igračima da se takmiče sa ostalim vrhunskim igračima širom sveta i organizuje takmičenja na kojima su nagrade Nokia uređaji i dodaci. Za samo malo više od godinu dana, Breakdesign je dostigao broj od više od 6,5 miliona preuzimanja i više od 70 000 članova u preko 170 zemalja. Njihove top flash igrice koje se nalaze na Barking Seed-u su That Roach Game South Africa, Ninjani – Emperors Revenge, i Dawn of the Fly Chapter 1 i 2.

Danski Gedda-Headz izgradio je društvenu igračku zajednicu za Nokia uređaje sa podrškom za Java aplikacije. Ova zajednica spaja korisnike kako bi igrali jedan na jedan, kao i opciju chata i izazivanja kako bi korisnicima pružio jedinstveno mobilno iskustvo. Najbolji rezultati i titule se određuju kroz igranje igre i igračko iskustvo koje može biti unapređeno kupovinom virtuelnih dobara. Preko Ovi Store servisa, Gedda-Headz je imao preko 1.3 miliona preuzimanja iz više od 190 zemalja sveta.

Moodagent, napravljen od strane Danske kompanije Syntonetic, je napredna aplikacija za mobilne telefone koja koristi klaud tehnologiju da automatski odabere muziku i oformi play listu zasnovanu na raspoloženju korisnika. Ona omogućava deljenje informacije o raspoloženju i muzici na društvenim mrežama kao što su Facebook i Twitter.

Do danas, broj korisnika aplikacije Nokia Moodagent preuzete sa Ovi Store servisa je prešao cifru od 4 miliona a ukupan broj pesama na Moodagent klaudu je veći od 4 milijarde. Očekuje se da će oba ova broja još više rasti s obzirom da je aplikacija od nedavno dostupna i za uređeje zasnovane na Series 40 operativnom sistemu a verzija Moodagent 3.0 će imati i mogućnost predlaganja pesme.

Leave a Reply