Mobile

Nokia Siemens Networks predstavlja budućnost mobilnih tehnologija – Long Term Evolution

Nokia Siemens Networks, vodeća svetska kompanija u kreiranju rešenja za pružanje telekomunikacionih usluga, predstavila je mogućnosti nove LTE mobilne tehnologije na ovogodišnjem Telekomunikacionom forumu – TELFOR 2010.

Razvoj mobilnih uređaja, ekspanzija smart mobilnih telefona, sve zahtevnije aplikacije i očekivanja krajnjih korisnika ubrzano dovode do potrebe za daljom evolucijom mobilnih mreža.

Long Term Evolution (LTE) ili četvrta generacija mobilne tehnologije omogućiće korisnicima prenos podataka brzinama većim i do 10 puta od trenutno dostupnih. Ključne prednosti LTE nad postojećim mobilnim širokopojasnim mrežama jesu daleko veća efikasnost i brzina prenosa podataka u jedinici vremena.

Svojim Long Term Evolution (LTE) rešenjem Nokia Siemens Networks operatorima komunikacionih usluga nudi jasan i ekonomičan odgovor na izazove „revolucije mobilnih komunikacija” i mogućnost da krajnjim korisnicima ponude jedinstveno iskustvo mobilnog broadband-a nove generacije.

Danas u svetu ima pola milijarde korisnika mobilne širokopojasne mreže, a do 2015. se očekuje da će se njihov broj upetostručiti. LTE rešenje kompanije Nokia Siemens Networks omogućava korisnicima da pristupaju Internet sadržajima i do 10 puta brže nego što je moguće danas dostupnom mobilnom tehnologijom. „Uz LTE moguće je preuzeti video ili muzički fajl za manje od sekunde, a ceo film u DVD kvalitetu za svega 10 minuta”, rekao je Rade Maljević, konsultant za tehnička rešenja u kompaniji Nokia Siemens Networks. „Ilustracije radi, postoje procene da će uvođenje LTE tehnologije uticati na to da se do 2015 preuzimanje mobilnih podataka sa pametnih mobilnih uređaja poveća za čak 10.000%, što je ekvivalentno tome da 6,3 milijarde ljudi skida po jednu digitalnu knjigu svakog dana. ”

Prema rečima Miodraga Radojevića, generalnog direktora Nokia Siemens Networks Srbija, u svetu su komercijalne isporuke LTE platformi započele još 2008. godine, te tako danas Nokia Siemens Networks ima LTE ugovore sa 20 vodećih svetskih telekomunikacionih operatora i lider je u oblasti istraživanja i razvoja telekomunikacionih tehnologija i uspostavljanja industrijskih standarda.

„U Srbiji širokopojasni Internet koristi znatno manji broj korisnika nego što je to slučaj u EU”, navodi dalje Miodrag Radojević i ističe:

„Nokia Siemens Networks Srbija je partner sva tri operatora u Srbiji – Telekoma Srbija, Telenor i VIP mobile. 3G stanice proizvođača Nokia Siemens Networks koje su već implementirane u sva 3 srpska mobilna operatora spremne su za jednostavno i brzo uvođenje LTE tehnologije. Očekujem da će operatori u Srbiji započeti sa uvođenjem LTE tehnologije već tokom 2011. čime će se stvoriti dodatni preduslovi za širu primenu širokopojasnog Interneta. “

One thought on “Nokia Siemens Networks predstavlja budućnost mobilnih tehnologija – Long Term Evolution

  1. Dejan R. Popovic, dip. inz.

    Pitajte g. Radojevica kakva je to cetvrta generacija mobilne tehnologije “dugorocne evolucije” (LTE – Long Term Evolution)?

    Pitajte ovog gospodina u cemu se ogleda daleko veca efikasnost (kao kljucna prednost) mreza “dugorocne evolucije” nad postojecim mobilnim sirokopojasnim mrezama?

    Da li se prednost savremenih mobilnih komunikatora sastoji mozda u tome da iduci ulicom i buljeci u njegov ekran, naletite na banderu ili drugog coveka, ili. prelazeci ulicu – padnete pod auto? Ako je to prednost – hvala na takvoj prednosti.

    Jer i ova postojeca “kratkorocna” informaciono-komunikaciona tehnologija je vec dovela do znacajnih negativnih evolutivnih pojava u ljudskom ponasanju.

Leave a Reply