Mobile

Nokia smanjuje obim proizvodnje

E60Vodeći globalni proizvođač mobilnih telefona Nokia prestao je da koristiti usluge podizvođača u fabrikama za telefone zbog slabije potražnje za mobilnim uređajima, kazala je u četvrtak glasnogovornica finske kompanije.

“U proizvodnji uređaja u potpunosti smo prestali da koristimo usluge podizvođača”, kazala je portparol, dodavši da kompanija još uvek koristi njihove usluge u ostalim funkcijama poput pakovanja ili logistike. U 2008. Nokia je preselila oko 17 posto proizvodnje svojih mobilnih uređaja, što uključuje mobilne telefone i softver koji omogućavaju osnovne operacije.

Ključni podizvođači Nokije su Foxconn iz Hong Konga, kineski BYD, američki Jabil Circuit, te luksemburški Elcoteq. Nokia je objavila u januaru da planira da smanji godišnje troškove u ključnom odelenju za mobilne telefone za više od 700 miliona evra, kako bi nadoknadila pad potražnje. Očekuje se da će se ukupno tržište mobilnih telefona ove godine smanjiti za oko 10 posto budući da su potrošači srezali potrošnju, a trgovci pokušavaju da se reše zaliha neprodanih telefona. Inače, deonice Nokije oslabile su za 1,1 posto, na devet evra.

Leave a Reply