Mobile

Nokia u partnerstvu sa Majkrosoftom

Nokia, najveći svetski proizvođač mobilnih telefona, sklopila je dugoročno partnerstvo sa softverskim gigantom Majkrosoftom.
Finska i američka kompanija pokušavaju da spreče da iPhone konkurentskog Applea i Google-ov operativni sistem Android steknu nedostižnu dominaciju na sve značajnijem tržištu takozvanih “pametnih” mobilnih telefona.

Investitori su, međutim, skeptični – vrednost akcija Nokije pala je za 11 odsto nakon objavljivanja vesti o saradnji sa Majkrosoftom.

One thought on “Nokia u partnerstvu sa Majkrosoftom

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara, kopija pisma poslatog “Polituci”:

  Dejan R. Popovic, dipl. inz.
  Beogrd, Stevana Sremca 18

  POLITIKA (Medju nama)
  Beograd, makedonska 29

  Veza: “Savez Nokije i Majkrosofta” (“Politika”, 12. februar 2011)

  Postovana redakcijo,

  Nije u redu da se putem medija na “silu” u srpski jezik uvode ‘”pametni’ mobilni telefoni”, “tablet racunari”, “smartphoni”, “notebook” i tsl. komercijalni, tehnicki izrazi iz oblasti informacija i elektronskih komunikacija, koji nemaju adekvatno znacenje cak ni u engleskom jeziku.

  Ako se telefon (fiksni ili mobilni) koristi za telefoniju, televizor – za televiziju, onda nema opravdanog razloga da se izraz “internet komunikator” (krace, “komunikator”) ne odnosi na svaki krajnji aparat koji se prikljucuje na Internet i koji se koristi za ostvarivanje svih oblika savremenih zicnih i bezicnih internet komunikacija.

  Zato sam predlozio Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono drustvo i Republickoj agenciji za elektronske komunikacije kao nadleznim administracijama Srbije da kod Medjunarodne unije za telekomunikacije (ITU) pokrenu inicijativu da se u spisak “Termina i definicija ITU-R/ITU-T” ukljuci i tetmin “Internet komunikator”. Ovaj predlog dajem i “Politici” kao nasim i dalje najznacajnijim (uglednim) novinama.

  Iskreno,

  Dejan Popovic

  Beograd, 12. februar 2011.

Leave a Reply