Mobile

Nokia zabranila prodaju HTC proizvoda u Nemačkoj

Kompanija Nokia je isposlovala preko suda zabranu prodaje HTC-ovih proizvoda u Nemačkoj zbog kršenja Zakona o patentima.

Ovoga puta radi se o patentu deljenja fajlova putem Bluetootha iniciranog preko NFC-a poznatog kao servis Android Beam. Ovim su praktično pogođeni svi Android-zasnovani HTC-ovi telefoni.

HTC je zapravo tužio u 7 zemalja zbog ovog patenta, jer bar do sada, nije platio da ga licencira. A budući da to nije standardno registrovani patent, ne mora biti licenciran pod tzv. FRAND (“Fair, Reasonable, and Non-Discriminatory“) uslovima. To znači da Nokia zapravo može učiniti ono što želi sa patentom.

htc

Takođe, budući da je ovo standardna funkcija u svim modernim Android telefonima, HTC nije jedini koji bi mogao biti u nevolji. Međutim, druge kompanije verovatno su plaćale za korišćenje ovog patenta.

Za sada, HTC-u neće biti dopušteno da prodaje svoje uređaje dok funkcija ne bude uklonjena, a to će verovatno biti urađeno softverskim updejtom ili na kraju krajeva plaćanjem licence.

Ovo nije prvi put da je Nokia dobila spor prtovi HTC-a. Nokia je početkom godine  na sudu u Mannheimu uspela da dobije spor oko patenta vezanog za uštedu energije u mobilnim uređajima, a HTC-ov glavni problem je bio taj što jedeo sporne tehnologije deo Qualcomm čipova koje koriste u praktično svim uređajima.

Leave a Reply