Mobile

Nova pravila roaminga smanjiće račune za 60%

iFOE roaming on T-MobileVeće EU-a u ponedeljak je službeno prihvatilo nova pravila o roamingu koja je Evropska komisija predložila u septembru prošle godine i Evropski parlament potvrdio u aprilu, a koja bi trebala da pojeftine pozive u insostranstvo za korisnike mobilnih telefona.

“Nakon današnje službene odluke Veća EU-a nova pravila o roamingu stupiće na snagu 1. jula u svih 27 zemalja članica”, kaže se u saopštenju u kom se dodaje da bi nova pravila mogla da doprinesu  smanjenju računa korisnicima od oko 60 posto.

Prema novim propisima, potrošači će plaćati najviše 11 evrocenti za slanje SMS tekstualnih poruka kad se nalaze u drugoj državi EU-a. Isto tako, moći će da pretražuju internet, skidaju podatke ili da šalju slike sa mobilnih telefona po nižoj ceni. Nova cena je jedan evro za megabajt sadržaja, umesto dosadašnje u proseku 1,68 evra, ali je na primer u Irskoj bila 6,82 eura, u Grčkoj 5,30, a u Estoniji 5,10. Cene će potom pasti na 0,80 evra za megabajt od 2010. te na 0,50 evra od 2011.

Takođe, potrošači će biti još zaštićeniji jer će moći da izaberu postupak koji će ih upozoriti kad račun dostigne 50 evra, osim ako ne izaberu viši nivo.

Leave a Reply