Mobile

Novi iPhone – 3G, dvostruko brži i jeftiniji

Kompanija Apple u juče je predstavila poboljšanu verziju iPhonea, sa bržom internet vezom i mogućnošću satelitske navigacije (GPS), jeftiniju 200 US dolara od sadašnjih modela, ali uz skuplju uslugu.

Analitičari su ocenili da je Apple smanjio cenu svog multimedijskog ‘gadgeta’ i poboljšao ga da radi po tzv. 3G standardima, treće generacije mobilnih telefona, kako bi ispunio postavljeni cilj kompanije da proda 10 milijuna iPhonea do kraja 2008.

Model iPhonea od 8 gigabajta prodavaće se za 199 US dolara od 11. juna, najavio je Apple. Model od 16 gigabajta koštaće 299 US dolara, a prodaja novog iPhonea počeće istovremeno u 22 države.

Apple je potpisao ugovore sa operaterima mobilne telefonije u ukupno 70 država, koji će podržavati novi iPhone. AT&T, ekskluzivni operater za Appleov multimedijalni mobilni telefon u SAD, navodi da će njegova mesečna pretplata za iPhone počinjati sa 39,99 US dolara, plus 30 US dolara za neograničeni prenos podataka, što je 10 US dolara skuplje od najjeftinije pretplate za prvu generaciju iPhonea.

Ulazak Applea na tržište mobilnih telefona pratili su prigovori na spori ‘download’ sa interneta ili slanje fotografija e-mailom, prve generacije iPhonea, pa Apple najavljuje da će 3G iPhone biti dvostruko brži.

Čelni čovek kompanije Steve Jobs predstavio je novi iPhone na Appleovoj Worldwide Developers konferenciji u San Franciscu. Apple je objavio da je prodao šest miliona iPhonea od lansiranje prvog modela prije godinu dana, i 700 hiljada od marta, a podaci govore o usporavanju prodaje od četvrtog tromesečja 2007., jer su kupci čekali 3G verziju.

Leave a Reply