Mobile

Novi Qualcomm mobilni procesor

Neko je nekako od Qualcomma “pozajmio” prezentaciju novih procesora, i nije mu je vratio, stoga sada mi znamo većinu planova vezanih za sledeću generaciju mobilnih procesora.

Qualcomm je dobio konkurenciju, koju je shvatio veoma ozbiljno – Samsung i LG su najavili sopstvene mobilne procesore – i spreman je da i dalje tržištu isporučuje brze, jake i pouzdane proizvode. Tačnije, sprema čak četiri procesora, koja su do pet puta brža u svakodnevnoj upotrebi od dosadašnjih, i to MSM8270, MSM8930, MSM8960 i APQ8064, svi zasnovani na novoj 28-nanometarskoj arhitekturi. Gledano sa gejmerske, grafičke strane procesori su do 4 puta brži od trenutne ponude i pružaju bolje performanse od, recimo Nintendovog 3DS-a ili Sonyjevog NGP uređaja.

Novi Snapdragoni imaće oko 25 procenata više snage od trenutnih i trošiće oko 50 procenata manje energije, što u današnjem mobilnom poslovanju uvek dobro dođe, a o igranju da i ne govorimo! Što se brzine tiče, najavljeno je povećanje brzine do 2.5 GHz sa jednojezgarnim i višejezgarnim procesorima, koje ćemo sretati i u quad-core izvedbi. Na spisku podržanih funkcija su 1080p HD video, 3D opcije, kao i 7.1 Dolby Surround zvuk, koji će moće da se koriste zajedno sa kamerama rezolucije do 20 megapiksela. Prvi procesor očekuje nas već do kraja proleća, dok će sledeća tri stizati jedan za drugim, do kraja ove godine.

Sada, kada znamo sve ove informaije, možda Qualcomm i nije slučajno nekome “pozajmio” ove slajdere iz prezentacije.
Mi2Mobile

Leave a Reply