Mobile

Novi smartphone iz Palma

Američka kompanija “Palm”, čuveni proizvođač uređaja PDA – personalnih digitalnih pomoćnika, predstavila je na sajmu elektronike za široku potrošnju (CES) u Las Vegasu “smartfoun” (kombinacija mobilnog telefona i džepnog računara) s novim operativnim sistemom te kompanije.

Uređaj “Pre” veoma estetski izgleda, sadrži taktilni ekan od 3,1 inča, kao i tastaturu koja se uvlači i izvlači i ima dimenzije 59,60 puta 100 puta17 milimetara i težak je 135 grama.

Uređaj sadrži i digitalni foto aparat od tri megapiksela i funkcioniše na bežičnim mrežama 3G, 3G+ i “Vaj-Faj b/g”, a sadrži i sistem za globalno pozicioniranje GPS.

Na sajmu CES koji se održava od 5. do 11. januara prikazane su i druge novine kao što je verzija za mobilne telefona sistema “Skajp” namenjenog “onlajn” telefoniranju.

“Šarpov” blu ray

“Samsung” i “Tošiba” su, takođe, najavili lansiranje tokom godine nove generacije televizora velikih rezolucija na kojima će moći da se obavljaju pretrage preko “Jahua” čime nastavljaju da se uklanjaju barijere između televizijskih i računarskih ekrana, dok je “Šarp” najavio lansiranje prvih televizora velike rezolucije sa “Blu-rej” čitačem.

Američki “Polaroid” je, istovremeno, predstavio digitalnu verziju fotoaparata koja će omogućiti trenutno štampanje digitalnih fotografija s mogućnošću prethodnog retuširanja, a “Samsung” je iskoristio sajam za predstavljanje pet novih kompakt fotoaparata.

Fotoaparati

Među tim novim “Samsungovim” uređajima se nalazi i veoma očekivani Dabl ju Bi500 sa zumom 10 puta, što je impresivno za kompakt fotoaparate.

Za ljubitelje daljinskih upravljača “Lodžitek” je na sajmu pripremio iznenađenje u vidu “Harmonija 1100”.

Radi se o upravljaču s taktilnim ekranom od 3, 5 inča koji se može personalizovati jer omogućava odabir komandi koje korisnik želi najviše da koristi i njihovo izbacivanje kao prioritet na ekranu.

Netbook

Na CES-u je i “Soni” predstavio svoj prvi ultraprenosivi računar – “netbuk” naziva “Vaio Pi” o kome se govorilo još od kraja decembra.

Taj računar je proizveden u četiri boje: beloj, crnoj, crvenoj i zelenoj, težak je manje od 640 grama i ima LED ekran od 20,32 santimetra.

On sadrži “Intelov” procesor “Atom Z520” od 1,33 gigaherca ili “Atom Z530” od 1,60 gigaherca, u zavisnosti od modela. Računar će se naći u prodaji u februaru, a njegova cena u predporudžbini iznosi od 1.000 do 1.500 evra, preneli su francuski elektronski mediji.

Leave a Reply