Mobile

NVIDIA predstavila Tegra X1 mobilni super čip

Maxwell GPU arhitektura predsavlja prvi mobilni procesor od jedog teraflopsa koji pokreće Deep Learning aplikacije i aplikacije za vizuelno računarstvo

NVIDIA je danas predstavila Tegra® X1, novu generaciju mobilnog super čipa sa procesnom snagom preko jednog teraflopsa – pružajući  napredne mogućnosti koje donose neviđenu grafiku u deep learning aplikacijama i aplikacijama za vizuelno računarstvo.

Tegra X1 se temelji na istoj onoj NVIDIA Maxwell™ GPU arhitekturi koja je pre samo par meseci integrisana u gejming grafičke karte najjačih performansi  na svetu, GeForce® GTX 980. Tegra X1 sadrži 256 jezgara i pruža duplo bolje performanse od svog prethodnika Tegra K1 čipa, koji je zasnovan na prethodnoj generaciji Kepler™ arhitekture i predstavljen na prošlogodišnjem CES-u.

 

Tegra procesori su namenjeni embedded proizvodima, mobilnim uređajima, autonomnim mašinama i automobilskim aplikacijama. Tegra X1 će zvanično biti dostupan u prvoj polovini godine.

Ovaj čip će biti sadržan u nedavno predstavljenim  NVIDIA DRIVE™ računarima za automobile. DRIVE PX je računarska platforma koja ima ulogu auto-pilota i koja može da obradi video snimljen sa 12 ugrađenih kamera  za pokretanje Surround-Vision-a i besprekorni pregled automobila u prečniku od 360 stepeni, kao i Auto-Valet funkcijom za autonomno parkiranje. DRIVE CX  je kokpit platforma dizajnirana za pokretanje napredne grafike za veliki broj ekrana koji se korste za digitalne klastere, informativno-zabavne  sadržaje, head-up displeje, virtuelna ogledala i zabavne sadržaje na zadnjim sedištima.

 

“Mi vidimo budućnost u autonomnim automobilima, robotima i dronovima koji vide i uče, sa prividnom inteligencijom koju je teško zamisliti,” izjavio je Jen-Hsun Huang, generalni direktor i koosnivač kompanije NVIDIA. “On će omogućiti bezbedniju vožnju,  sigurnije gradove i velike pogodnosti za sve nas.

 

“Da bismo ostvarili ovaj san, potrebno je veliki napredak u vizulnom i paralelnom računarstvu. Tegra X1 mobilni super čip sa procesnom moći od jednog teraflopsa je veliki korak u toj revoluciji.”

 

Tegra X1 Brži od prethodnog superračunara

Tegra X1 poseduje više konjskih snaga nego najbrži superračunar od pre 15 godina, ASCI Red, koji je i prvi teraflops sistem na svetu.

 

Iskusni gejmeri koji koriste NVIDIA® GeForce® GTX 980 GPU, znaju da Maxwell arhitektura rešava neke od najkompleksnijih izazova u vizuelnom računarstvu po pitanju grafike i osvetljenja. Među inovacijama su Voxel Global Illumination ili VXGI i Multi-Frame Anti-Aliasing ili MFAA.

 

“Tegra K1 je skup novih GPU računarskih performansi, a samo godinu dana kasnije tu je Tegra X1 koja pruža dva puta više,” izjavio je Linley Gwennap, osnivač  i glavni analitičar kompanije Linley Group. “Ovaj impresivni tehnički napredak donosi benefit za  3D grafiku, a posebno na uređajima koji sadrže ekrane u visokoj rezoluciji, kao i za GPGPU softver koji sve više uzima primat u automobilskim aplikacijama.”

 

 

Tegra X1 Tehničke specifikacije

Tegra X1 podržava sve glavne grafičke standarde, uključujući  Unreal Engine 4, DirectX 12, OpenGL 4.5, CUDA®, OpenGL ES 3.1 i Android Extension Pack, olakšavajući developerima da optimizuju PC igre za mobilne uređaje.

 

Tegra X1 tehničke specifikacije uključuju:

 

  • Maxwell GPU od 256 jezgara
  • 8 CPU jezgara (4x ARM Cortex A57 + 4x ARM Cortex A53)
  • 60 fps 4K video (H.265, H.264, VP9)
  • kameru sa 1.3 gigapixela protoka
  • 20nm tehnologija

Leave a Reply