Mobile

Od 1. jula jeftiniji roaming u EU

Od 1. jula stupile su na snagu nove odredbe EK o naplati razgovora i slanja SMS-ova u roamingu.

Po novom zakonu, slanje SMS-poruka iz roaminga unutar EU korisnike neće smeti da košta više od 11 centi dok cena poziva neće smeti da bude veća od 43 centa po minuti.  Odredbe se, nažalost, odnose samo na korisnike mobilnih usluga u zemljama Evropske unije. Dosadašnja cena SMS-poruka u roamingu iznosila je 28 centi.

Cene roaminga snižene su po predlogu kompromisnog sporazuma između Evropskog parlamenta i Veća Europe koji je Parlament potvrdio u aprilu. Evropska komisija je još pre dve godine odlučila da operatere prisili na snižavanje cena razgovora u roamingu koje su prelazile čak i 1 euro po minuti. Poslednjim uredbama cena je snižena na 46 centi dok će od 1. jula ona smeti da iznosi najviše 43 centa.

Snižavanje cena razgovora u roamingu neće stati jer bi do sredine 2010. minut razgovora iz strane mreže unutar EU trebao da iznosi najviše 39 centi, a do kraja godine 35 centi. Snižene su i cene mobilnog interneta u roamingu po kojima 1 megabajt prometa ne sme da košta više od jednog evra.

Leave a Reply