4g mreže
Mobile

Od aprila 4G mreža u Srbiji?

Usluge koje omogaćava četvrta generacija mobilne telefonije (4G) u Srbiji će biti moguće najverovatnije već u aprilu, najavila je državna sekretarka Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

„Nakon prodaje spektra na 1800 megaherca (MHz), kada je resorno ministarstvo sa Republičkom agencijom za elektronske komunikacije organizovalo aukciju kojom je ostvaren budžtski prihod od 21 milion evra, Srbija je konačno dobila mogućnost za 4G mrežu”, rekla je Matićeva.

4g mreže

4g mreže

Inače, nedavno su sva tri mobilna operatera, Telekom Srbija, Telenor i Vip mobajl dobila frekvencije koje im omogućavaju uvođenje četvrte generacije mobilne telefonije. „4G je definitivno pred našim vratima i svi se radujemo tom događaju“, rekla je Matićeva.

VIP, Telenor i Telekom su se obavezali da će u najkraćem mogućem roku pružiti 4G uslugu na domaćem tržištu, rekla je ona ističući da su neki tu uslugu spremni da ponude verovatno već u aprilu, a neki u maju. „Rok je od trenutka prodaje bio dva meseca, već je prošlo mesec dana, i mislim da će se već u aprilu pojaviti, možda ne kod svih operatera jer to sad zavisi od njihove spremnosti, ali svakako će se 4 G usluga pojaviti tokom aprila u Srbiji“, navela je Matićeva.

Od trenutka prodaje spektra rok za uvođenje ove usluge je dva meseca. Pola tog vremena je već prošlo i mislim da će se, iako možda ne kod svih, 4G usluga pojaviti tokom aprila u Srbiji, što naravno zavisi od spremnost operatora, navela je.

Tri mobilna operatera u Srbiji na javnoj aukciji u Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel) kupile pravo korišćenja po dva radiofrekvencijska bloka po ceni od 3,5 miliona evra po bloku, što je ukupno 21 milion evra koji će biti uplaćeni u budžet Srbije.

Ponude mobilnih operatera otvorene su 9. februara, nakon čega ih je pregledala Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja, koja je utvrdila je da su svi ponuđači imali ispravne finansijske ponude.

U toj regulatornoj agenciji tada su istakli da očekuju da u maju počne uvođenje tehnologije 4G mobilne telefonije u Srbiji, koja će, doprineti kvalitetu i širenju usluga.

Leave a Reply