Mobile

Olimpijski sat, poklon Telenora Beogradu, počeo da odbrojava vreme do Olimpijade u Londonu

Olimpijski sat, postavljen u Beogradu ispred hotela „Moskva”, danas je zvanično počeo da odbrojava dane i sate do početka Olimpijskih igara u Londonu. Ovom simboličnom događaju, kao svojevrsnoj podršci našim sportistima koji su obezbedili učešće na najstarijem međunarodnom sportskom multidisciplinarnom takmičenju, prisustvovali su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac i generalni direktor „Telenora” Ćel-Morten Jonsen, kompanije koja je zajedno sa OKS sat i donirala svim Beograđanima.

Gradonačelnik je izrazio veliku zahvalnost „Telenoru”, koji je već pet godina podrška našem Olimpijskom komitetu i sportistima.

– Takva vrsta podrške mnogo nam znači kako bismo na predstojećoj Olimpijadi ostvarili još bolje rezultate. Grad kroz svoje programe pomaže olimpijce iz Beograda jer su Olimpijske igre vrhunac svih sportskih takmičenja i najbolji mogući način da se promoviše Srbija i njen glavni grad. Ovaj sat ulepšava Beograd i zbog toga smo veoma zahvalni „Telenoru”, koji je uprkos ekonomskoj krizi ostao uz naš Olimpijski komitet. Zato se nadam da ćemo se svi zajedno radovati kada se naša zastava i naša himna budu videle i čule u Londonu – rekao je Đilas.

Vlade Divac je podsetio da će se u Londonu obeležiti stogodišnjica od prvog učešća našeg tima na olimpijskim igrama, u nadi da će nas naš tim obradovati i stotom medaljom.

– Olimpijski sat koji će brojati dane do Olimpijade u Londonu, a posle i do one u Riju, poklon je koji dolazi u pravom trenutku. Sat je simbol olimpizma u Beogradu i podsetnik za naše sugrađane na najveće sportsko takmičenje koje se bliži, ali i na sve do sada postignute rezultate – istakao je Divac.

Ćel-Morten Jonsen naglasio je da su sportisti najbolji ambasadori Srbije i da je na ovaj način kompanija pokazala da želi da bude deo dobrih stvari koje pokreću mlade da se razvijaju u duhu fer-pleja i olimpijskih vrednosti.

Sat je rad srpskog umetnika Petra Mirkovića i ima oblik izvijene trke. Prema rečima autora, u svojoj formi skulptura otelotvoruje duh igara i snova svakog sportiste jer izgleda kao da izlazi iz zemlje, širi se i stremi uvis, opirući se zakonima fizike. Pokazuje dinamiku i stremljenja sportista da dostignu što bolje rezultate.

Mesto gde se sat nalazi takođe je simbolično jer je u blizini 1910. godine osnovan Srpski olimpijski klub.

Leave a Reply