sms
Mobile

Opasno korišćenje mobilnog u pokretu

Mnogi tinejdžeri ne znaju da neoprezno pešačenje može da bude isto toliko opasno kao i neoprezna vožnja.

Tinejdžeri se često upozoravaju zbog neoprezne vožnje – slanje SMS poruka za volanom uzrok je velikog broja saobraćajnih nesreća. Mnogi tinejdžeri međutim ne znaju i da neoprezno pešačenje može da bude isto toliko opasno. Organizacija „Bezbedna deca širom sveta“ podstiče ih da paze kuda idu.

Za Tesu Jangner pešačenje do škole je prilika da radi ono što najviše voli – sluša muziku.

sms

„Postoji veliki broj obaveza, naročito kada ste u srednjoj školi. Kada pohađate teže časove, nemate uvek vremena da slušate muziku, gledate televiziju ili provodite vreme sa prijateljima“.

Nakon što je prisustvovala jednoj radionici u školi, Tesa sada zna kakve mogu da budu posledice njene opsednutosti muzikom dok hoda. „Znala sam da može malo da mi odvuče pažnju, ali nisam znala da može i da me udari automobil“.

Jangner nije jedini neoprezni pešak. „Obično šaljem SMS poruke ili pretražujem internet dok hodam“, kaže učenik Endrju Samers. „Mogu sve da radim na telefonu i tinejdžeri su jednostavno takvi“, smatra učenica Najla Filips.

Znate li da su veće šanse da automobil udari tinejdžere nego malu decu“? Linda Votkins je instruktor u organizaciji „Bezbedna deca širom sveta“. Ona razume zašto tinejžeri ne smatraju da je problem to što šalju poruke ili slušaju muziku dok hodaju.

„Deca danas misle da stvarno mogu da rade više stvari istovremeno. Zato misle da u isto vreme mogu da slušaju muziku, paze na saobraćaj i pređu ulicu“. Često međutim ne shvataju koliko je sam prelazak ulice postao opasan.

„Takođe postoji problem neopreznih vozača. Znači imate neopreznog vozača i neopreznog pešaka. I to je jednostavno recept za katastrofu“, upozorava Linda. Tinejdžeri koji su učestvovali u radionici kažu da moraju da imaju stalni podsetnik na opasnosti koje prete.

„Kažu da su im potrebna javna obaveštenja, posteri, možda poruke na mobilnim telefonima ili slične stvari, koje bi im služile kao podsetnik“. Portparol organizacije Anđela Mikalajd kaže da pomaže i upoznavanje tinejdžera sa činjenicama.

„U Sjedinjenim Državama danas, automobil će udariti 61 dete dok prelazi ulicu. Ove godine, 500 dece od 19 godina ili mlađe poginuće tokom pešačenja“. Istraživanja pokazuju da je neoprezno hodanje globalni problem zbog sve češće upotrebe mobilnih telefona u gradovima i urbanizacije. „Ovo je problem u Indiji. I u Kini se veliki broj ljudi seli iz ruralnih u urbanija područja  i nemaju pristup adekvatnom obrazovanju“.

Linda Votkins kaže da ne traži od tinejdžera da prestanu da koriste telefone, tablet kompjutere ili slušalice kad god hodaju – samo ponekad. Zlatno pravilo u međuvremenu ostaje isto:  Pre nego što pređete ulicu dva puta pogledajte levo i desno, poručuje Votkins. (izvor: VOa)

Leave a Reply