Operateri · Telekomunikacije

Otvorena Telenor banka

Telenor banka, u koju se ulaže oko 40 miliona evra, otvorena je u sredu i prva je mobilna onlajn banka u regionu.

Svi građani Srbije mogli su već juče da otvore račune i započnu svoje onlajn finansijske transakcije, putem aplikacije na mobilnom telefonu, tabletu ili računaru. Banku su svečano otvorili Dušan Vujović, ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Jun Fredrik Baksas, predsednik i generalni direktor Telenor grupe, Uve Fredhajm, generalni direktor Telenora Srbija i Martin Navratil, predsednik Izvršnog odbora Telenor banke.

„Telenor banka prva je finansijska institucija koja je u potpunosti u vlasništvu Telenor grupe. Srbija je zemlja sa visokom stopom korišćenja interneta, a relativno niskom stopom penetracije u segmentu elektronskog bankarstva. Imajući to u vidu, a sa iskustvom u obezbeđivanju sigurnog i pouzdanog prenosa podataka u mobilnim servisima, povezali smo mobilne komunikacije sa onlajn bankarskim uslugama, stvarajući prvu potpuno mobilnu banku u regionu. Otvaranje banke ne vidimo samo kao poslovnu priliku već kao inicijativu koja će promeniti način na koji ljudi u Srbiji obavljaju svoje bankarske poslove“, kaže Uve Fredhajm, generalni direktor Telenora u Srbiji.

Telenor banka orijentisana je na dnevne transakcije građana. U ovom trenutku moguće je otvaranje viševalutnog tekućeg računa sa beskontaktnom debitnom MasterCard karticom, menjanje novca po povoljnim kursevima, slanje novca u inostranstvo ili obavljanje bilo kakvog plaćanja. Tokom septembra i oktobra, svaki korisnik imaće pet odsto kamate na godišnjem nivou za dinare na tekućem računu.

Uve Fredhajm i Martin Navratil, predsednik Izvršnog odbora Telenor banke, izvršili su prvo onlajn plaćanje računa putem mobilne aplikacije banke i demonstrirali njene funkcionalnosti.

„Telenor banka omogućava građanima potpunu kontrolu nad ličnim finansijama i bezbedno upravljanje novcem u pokretu, bez čekanja u redovima. Istorija promene na računima se prati na interaktivan način, a sva plaćanja se mogu izvršiti jednim klikom putem mobilne ili onlajn aplikacije“, kaže Martin Navratil.

Telenor banka iskoristiće mrežu Telenor prodavnica, u koje će korisnici samo jednom doći, kada je potrebno da potpišu ugovor. Takođe, Telenor banka imaće mrežu najsavremenijih bankomata koji poseduju funkcionalnosti podizanja i deponovanja novca.

Telenor banka sa sedištem u Airport sitiju trenutno broji 130 zaposlenih. Telenor grupa nastaviće sa širenjem finansijskih usluga u zemljama u kojima posluje, kako bi imala aktivnu ulogu u svetskom digitalnom razvoju.

Telenor banka deo je Telenor grupe, jednog od najvećih svetskih mobilnih operatora, koji ima 176 miliona korisnika na 13 tržišta. Tokom 2013. godine Telenor je preuzeo 100 odsto akcija KBC Banke sa ciljem da građanima Srbije posredstvom Telenor banke ponudi savremene i inovativne mobilne i internet finansijske usluge. Telenor je najveći pojedinačni investitor u Srbiji sa početnim ulaganjem od 1,53 milijarde evra.

Leave a Reply