Operateri

Pobednik “connect” testa mobilnih mreža

Časopis „connect Srbija“ je, u saradnji sa kompanijom „P3 communications“, prvi put kod nas obavio nezavisno testiranje kvaliteta mobilnih mreža koje ocenjuje prenos glasa i prenos podataka operatera koristeći metodologiju koja se primenjuje u razvijenim evropskim zemljama. Najbolji rezultat postigao je Vip mobile i time zaslužio prestižnu titulu „Pobednika connect testa mobilnih mreža 2011/2012“. Vip je ubedljivo pobedio na polju prenosa podataka, postigavši istovremeno odličan rezultat i u oblasti prenosa glasa.

„Connect Srbija” je, inače, domaće izdanje najvećeg evropskog časopisa za telekomunikacije koji vrši i godišnje testiranje kvaliteta mobilnih mreža u nizu evropskih zemalja, u saradnji sa nemačkom kompanijom „P3 communications”.

Istraživanje je tokom avgusta i septembra sprovedeno u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, gradovima u kojima živi približno trećina građana Srbije, kao i duž Koridora 10 i na pristupnim putevima koji povezuju ove gradove. Tim kompanije „P3 communications “ je, u specijalizovanom automobilu opremljenom mernim uređajima, krstario zacrtanom rutom i, koristeći telefone sa SIM karticama i internet uređajima sva tri operatera simulirao uobičajenu glasovnu i podatkovnu komunikaciju korisnika. Pristup merenjima je bio statistički, a obavljeno je 1700 merenja za glasovnu komunikaciju i 2000 merenja za mobilni internet po operateru.

Zahvaljujući na priznanju za najbolju mrežu u Srbiji, član Upravnog odbora kompanije Vip Dako Parun rekao je: „Postavili smo visoke kriterijume u planiranju, eksploataciji i održavanju telekomunikacionih mreža da bismo našim korisnicima omogućili kvalitetnu komunikaciju i postigli visoki nivo njihovog zadovoljstva. Po izuzetnom korisničkom iskustvu smo prepoznatljivi i na njemu insistiramo od samog dolaska na srpsko tržište pre nepunih 5 godina. Odlična mreža je osnov za kreiranje modernih i konkurentnih proizvoda i usluga koje Vip danas nudi, a posebno u domenu mobilnog pristupa internetu“.

U zaključku časopisa „connect Srbija“ kaže se da je prema postignutim rezultatima kvalitet mreža naših mobilnih operatora visok, čak i ako ga vrednujemo evropskim merilima. To ne bi trebalo da nas čudi jer su mobilni operateri jedan od najvažnijih pokretača srpske privrede i među najvećim investitorima. Samo Vip je u prvoj polovini 2011. godine uložio 22,9 miliona evra u najmoderniju HSPA+ mrežu koja pokriva više od 60% stanovništva Srbije, odnosno sve gradove preko 20.000 stanovnika.

Leave a Reply