Operateri

Rast korisničke baze Vip mobile operatera od 27,1% u 2009. godini

Vip mobile je na kraju 2009. godine imao 1.153.900 korisnika, što predstavlja rast korisničke baze od 27,1% u odnosu na 907.900 korisnika na kraju decembra 2008. godine. Tržišno učešće kompanije na kraju 2009. godine poraslo je na 12% u poređenju sa 9,1% u istom periodu 2008.

Zadovoljni smo rastom naše korisničke baze u veoma konkuretnom okruženju što potvrđuje da su korisnici prepoznali Vip kao mobilnog operatera koji konstantno nudi najbolja rešenja za njihove potrebe“, rekao je Aleksander Šperl, predsednik Upravnog odbora kompanije Vip mobile.

Tokom 2009. Vip je povećao prihode za 36,7%, na 80,7 miliona evra u odnosu na 59 miliona iz istog perioda 2008. godine, što je rezultat povećanja broja korisnika i povećanja ukupnog mobilnog saobraćaja koji je generisan od strane Vipove korisničke baze.

Vip je u protekloj godini potvrdio vodeću poziciju u segmentu smart telefona u Srbiji. Osim BlackBerry Storm telefona, prvog blekberija sa ekranom osetljivim na dodir, Vip je na tržište uveo Android platformu i uređaje bazirane na njoj. Vip je i jedini operater u regionu koji je organizovao konkurs za razvoj domaćih aplikacija na ovoj platformi, koji je nazvan “Vip Android izazov“.

Gubitak pre oporezivanja, kamata, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) je na kraju prošle godine smanjen na 23,6 miliona evra u odnosu na gubitak od 36,1 milion u istom periodu 2008. godine. Operativni gubitak (EBIT) je iznosio 143,3 miliona evra, uključujući i jednokratni uticaj troška umanjenja vrednosti licence u iznosu od 62 miliona evra, što je posledica manjeg rasta koji je, zbog uticaja ekonomske krize, bio nešto niži od očekivanog. Operativni gubitak je krajem 2008. godine iznosio 87,6 miliona evra.

“Globalna kriza i dodatni teret takse od 10% na upotrebu mobilnih telefona, su u velikoj meri uticali na naše poslovne rezultate. Taksa predstavlja značajnu prepreku budućem rastu srpskog tržišta i trebalo bi da bude ukinuta što je pre moguće, ukoliko Vlada želi da privuče nove investicije. Slažemo se da bi u kriznim vremenima svaka industrija trebalo da doprinese rešavanju problema državnog budžeta, ali, s obzirom da zvanični izveštaji pokazuju prve znake oporavka, očekujemo da ova privremena mera bude ukinuta tokom 2010. godine”, istakao je Roland Hajdner, član Upravnog odbora kompanije Vip mobile zadužen za finansije.

Samo u 2009. godini uloženo je 72,1 milion evra, uglavnom u razvoj sopstvene najmodernije mobilne mreže. Kao najveći grinfild investitor u Srbiji, Vip je do danas uložio 584,3 miliona evra, uključujući i iznos za licencu. Vip je zaposlio više od 700 domaćih stručnjaka.

U 2010. godini kompanija će nastaviti da nudi jedinstveno korisničko iskustvo, koje je već prepoznato kao najbolje u sektoru telekomunikacija, da širi portfolio proizvoda i usluga, kao i da obezbeđuje dalji rast korisničke baze.

Leave a Reply