Operateri · Telekomunikacije

Srbiji preti tužba “Telenora”?

Zbog propusta Vlade Srbije, norveški mobilni operater “Telenor” mogao bi da bude onemogućen da posluje, što bi državi nanelo višemilionsku štetu, piše “Danas”.

Ako parlament usvoji zakon o elektronskim komunikacijama, a pre toga ne imenuje novi UO RATEL-a, moguća je tužba “Telenora” , vredna i do sto miliona evra.

U slučaju da zakon bude usvojen bez imenovanja upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) po starom propisu, na izbor po novom zakonu moraće da se čeka najmanje šest do osam meseci.

U tom periodu niko ne bi regulisao tržište i ne bi imao ko da reši problem zakupa infrastrukture koji Telenor ima sa Telekomom, pa norveška kompanija ne bi stigla da do roka koji ističe krajem januara počne da pruža usluge i morala bi zbog toga od države da traži odštetu.

Da je ovaj scenario veoma moguć potvrđuje predsednik UO RATEL-a Jovan Radunović, kojem je krajem maja istekao mandat, dok je ostalim članovima UO mandat istekao pre godinu ili čak dve.

“Novi zakon o elektronskim komunikacijama propisuje da će u roku od 30 dana od stupanja na snagu biti raspisan konkurs na kojem bi bili izabrani novi članovi UO. Ta procedura traje najmanje još četiri meseci dok ih Skupština ne izabere. Posle toga potrebno je još tri meseca da novi UO usvoji statut, izabere direktora i Agencija počne da radi. To znači da više od pola godine nećemo imati nikoga ko će upravljati RATEL-om jer novi zakon ne daje mogućnost, kao stari, da posle isteka mandata članovi UO ostanu na funkciji do izbora novih. Da bi se izbegla takva pauza neophodno je da na istoj sednici Skupštine, kao tačka pre, bude izbor novih članova UO po starom zakonu”, ističe Radunović i dodaje da bi vakuum u vođenju RATEL-a mogao da bude i duži ako bi se eventualno desilo da izbor ne prođe u Skupštini pa da procedura mora da se ponovi.

On podseća da je u toku rešavanje problema interkonekcije između “Telekoma” i “Telenora”, kao i “Telekoma” i “Medija vorksa” (deo novog operatera “Orion”). Kako se ti operateri sami nisu dogovorili o interkonekciji, RATEL mora da donese rešenja koja će imati snagu ugovora između tih kompanija.

“Pošto bez UO nećemo moći da donesemo potrebna rešenja, onda će Telenor i Medija vorks tužiti državu jer im je dala licencno pravo i obavezu. Oni neće vratiti licence već će tražiti odštetu, a ta odšteta će sigurno biti nekoliko puta veća nego što ćemo morati da platimo u aferi ‘Satelit’. Ti operateri će se s punim pravom žaliti sudu jer nisu mogli da počnu da pružaju usluge, a takav slučaj će sud sigurno rešiti u korist operatora i država će morati da plati odštetu”, upozorava Radunović.

Telekom: RATEL može da odlučuje

“Telekom Srbija” je saopštio da nije tačno da RATEL ne može da odlučuje, jer je njihov mandat važeći dok se ne izaberu novi članovi.

Nije tačno da postoji bilo koji drugi razlog zašto treći fiksni operator, pored “Telekoma Srbije” i “Orion Telekoma”, nije počeo da radi osim toga što RATEL svoju konačnu odluku o tom pitanju dovodi u vezu sa reizborom članova RATEL-a, saopštava “Telekom” i navodi da dalja liberalizacija tržišta ne sme biti talac ličnih ambicija i postavljenja.

“Telekom Srbija” podržava usvajanje novog, modernog zakona koji potpuno liberalizuje tržište i apeluje na državne organe i sam RATEL da ovaj regulator nastavi sa obavljanjem svog posla. (Danas, B92, Blic)

Leave a Reply