beogradprica
Operateri

Telekom Srbija predstavio aplikaciju Beograd priča

Nesvakidašnjim obilaskom glavnog grada uz pomoć mobilnog telefona, Telekom Srbija, u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda predstavio je sveobuhvatnu aplikaciju čiji je sastavni deo “izmenjena stvarnost” (augmented reality) – „Beograd priča“.

Besplatna aplikacija „Beograd priča“ na jednostavan, brz, edukativan i zabavan način, korisnike vodi na više od 30 gradskih lokacija i donosi potpuno novu percepciju prestonice. Nakon preuzimanja aplikacije, dovoljno je da se kamera pametnog telefona usmeri ka najbližoj lokaciji.

 

beogradprica

Istog trenutka otvoriće se niz kratkih priča, a audio vodič započeće svoju naraciju, tako da korisnici mogu da budu usredsređeni na arhitekturu građevina, institucija, spomenika, verskih objekata i na detalje a ne na ekran telefona. Ucrtane mape, koje korisnika vode kroz proslost i sadasnjost Beograda, omogućavaju da se razgledanje unapred isplanira, a aplikacija će predložiti i navoditi najboljom rutom za obilazak, uzimajući u obzir mesto na kome se u tom trenutku korisnik nalazi.

„Telekom Srbija sprovodi projekte koji imaju višestruki značaj za lokalnu zajednicu. Želja nam je bila da na zabavan i do sada neviđen način predstavimo naš grad svima koji žele bolje da ga upoznaju – kako strancima i građanima Srbije koji su nam uvek dragi gosti, tako i sugrađanima koji često u žurbi ne obraćaju pažnju na lepote i istorijski značaj zdanja kojima su svakodnevno okruženi. Verujem da će svi uživati koristeći aplikaciju “Beograd priča” i mnogo toga novog saznati“ rekao  je Bojan Svilanović, šef Službe za odnose sa javnošću Telekoma Srbija.

Aplikacija je dostupna na srpskom i engleskom jeziku, a sadrži i specijalan dodatak namenjen posetiocima EXIT-a, sa lokacijama na Petrovaradinskoj tvrđavi.

“Izuzetno nam je zadovoljstvo što Beograd dobija jednu ovakvu aplikaciju koja po svom konceptu i sadržajima predstavlja tehnološku inovaciju, ne samo u našoj zemlji već i šire. Ova aplikacija će pomoći Beograđanima i gostima da bolje upoznaju Beograd i čuju njegove priče. Aplikaciju ćemo promovisati kako u Beogradu, tako i u inostranstvu. Zahvaljujemo se kompaniji Telekom Srbija koja je ovim projektom doprinela promociji i razvoju turizma Beograda.”, izjavio je Dejan Veselinov, direktor Turisticke organizacije Beograda.

Aplikacija “Beograd priča”  urađena je za dve najzastupljenije platforme u svetu pametnih telefona Android i iOS. Podržava modele telefona koji imaju Android 2.3 “Gingerbread” i modele novije generacije, kao i iOS 5.0 i modele novije generacije. Dostupna je na Google play-u, a do početka EXIT-a biće postavljena  i na App Store za iOS.

Među lokacijama koje su obuhvaćene prvom verzijom aplikacije „Beograd priča“ su, između ostalih, Pobednik, spomenik Knezu Mihailu, spomenik zahvalnosti Francuskoj, Karađorđu, Terazijska česma, spomenik Vuku Karadžiću, zgrada Skupštine grada, zgrada Predsedništva, Narodna skupština, hotel Moskva, kafana Znak pitanja, Narodna i Biblioteka grada Beograda, kuća Đure Jakšića, konaci knjeginje Ljubice i kneza Miloša, muzeji Nikole Tesle i „25. maj“, Kuća cveća, Saborna crkva, Hram Svetog Save, Crkva Svetog Marka, Crkva Ružica, Crkva Krista Kralja, Sinagoga i Bajrakli džamija.

Aplikacija će biti unapređivana, i proširena sa novim gradskim lokacijama, a „EXIT special addition“ poslužiće kao osnova za zasebnu aplikaciju „Novi Sad priča“, koju Telekom Srbija priprema u saradnji sa Turistickom organizacijom Novog Sada.

Leave a Reply