Operateri

Telekom Srbija “zasadio” Strawberry drvo – javni solarni punjač telefona

Telekom Srbija u saradnji sa mladom firmom Strawberry postavio je ispred zgrade opštine Zvezdara prvi javni solarni punjač za mobilne telefone u Beogradu – Strawberry tree. Javni ulični solarni punjač za mobilne telefone odgovara svim tipovima telefona, a građani će ubuduće moći da ovu uslugu koriste potpuno besplatno.

Postoje planovi da se u Beogradu postavi još takvih punjača, a jedna od potencijalnih lokacija je i nedavno renoviran Tašmajdanski park. Javni solarni punjač za mobilne telefone delo je grupe studenata sa Univerziteta u Beogradu Strawberry Energy, koji su za taj jedinstven izum osvojili prvo mesto na takmičenju Evropske komisije u Briselu u kategoriji smanjenja javne potrošnje.

Strawberry Energy” od pre nekoliko meseci postao kompanija, sa ciljem da privređuju i potrude se da u svojim mogućnostima i okvirima pomognu srpskoj ekonomiji i podizanju samopouzdanja mladih ljudi u našoj zemlji.

Tim povodom je gradski arhitekta Dejan Vasović izrazio zadovoljstvo što prisustvuje puštanju u pogon prvog drveta obnovljive energije u gradu, što, kako je dodao, predstavlja novi duh Beograda.

On je najavio nastavak saradnje sa stručnjcima iz „Strawberry energy”, kompanije koja je osmislila projekat, kako bi ovaj punjač bio postavljen na još desetak lokacija u prestonici.

– Grad Beograd je poželeo da umreži mlade ljude koji istražuju i pomeraju granice. Tim povodom smo povezali mlade dizajnere i inženjere da zajednički osmislile buduće solarne punjače, koji će na zadovoljstvo svih obogotati naše okruženje, a od Beograda načiniti istaknutu naučno tehnološku sredinu – ukazao je Vasović.

Direktor kompanije „Telekom Srbija” Branko Radujko podsetio je da ta kompanija duži niz godina sarađuje sa mladim talentima u nadi da će jedan od njihovim projekata obeležiti vreme koje dolazi.

– Verujemo da će ovaj „Strawberry tim” napraviti nešto slično što je pre nekoliko deceija učinila kompanija „Apple”, koja sticajem okolnosti takođe nosi ime po voćki, a čijih smo dometa svi danas svesni – ukazao je Radujko.

Direktor kompanije „Strawberry energy” Miloš Milosavljević podsetio je da pre tačno godinu dana u Obrenovcu predstavljeno prvo „Strawberry drvo”.

On se zahvalio Gradskoj upravi na ukazanoj nesebičnoj podršci, kako bi od Beograda zajedno naparavili bolje mesto za život.

– Plan je da se u narednom periodu u većini mesta u Srbiji, ali i regionu postavi ovaj punjač, kako bi omogućiti svima da bukvalo dodirnu obnomvljivi izvor energije – najavio je Milosavljević.

„Strawberry drvo” će omogućiti korisnicima mobilnih telefona, muzičkih plejera, tablet računara i digitalnih fotoaparata da dopune baterije svojih uređaja za 15 minuta, ali i skrenu pažnju na važnost korišćenja obnovljivih izvora energije.

Leave a Reply