Operateri

Telenor pomaže žene sa invaliditetom

SOS telefon za pomoć osobama sa invaliditetom biće unapređen sa dodatnih šest telefonskih linija, na koje će, umesto jedne, istovremeno moći da se javi do šest žena. Zahvaljujući nastavku saradnje sa Telenor fondacijom, organizacija za zaštitu prava i podršku osobama sa invaliditetom „…IZ KRUGA“ imaće savremeniju i sistematičniju bazu podataka, koju će moći da koriste još tri organizacije u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

„Na SOS telefon samo u Beogradu javi se u proseku pet žena dnevno, a razgovori traju minimum pola sata. Zahvaljujući nastavku saradnje sa Telenor fondacijom sada ćemo imati mini fiksnu centralu i odlične uslove za rad više službi podrške odjednom. Izradom unapređene verzije baze ići ćemo u korak sa razvojem informacione tehnologije, čime će se ubrzati evidentiranje korisnika. Nadamo se da će ovo rezultirati efikasnijim rešavanjem problema sa kojima se suočavaju žene sa invaliditetom“, kaže Lepojka Čarević Mitanovski, predsednica organizacije „…IZ KRUGA!”

Zahvaljujući opremi koju je obezbedila Telenor fondacija prošle godine, ova nevladina organizacija poseduje kompletne baze podataka i na taj način vodi evidenciju poziva i podataka svih korisnika SOS telefona.

Organizacija „…IZ KRUGA“ se već 14 godina bavi promovisanjem prava žena sa invaliditetom na život bez nasilja i diskriminacije. „…IZ KRUGA“ je jedina organizacija koja ima podatke o nasilju nad ženama sa invaliditetom u Srbiji. Njihov cilj je podizanje društvene svesti o posebnom položaju i potrebama žena sa invaliditetom, kao i unapređenje zdravlja osoba sa invaliditetom, posebno žena, i poboljšanje njihovog društvenog položaja. Ova organizacija obezbeđuje SOS telefon, pruža psiho-socijalnu i besplatnu pravnu pomoć i podršku.

Leave a Reply