Operateri

Telenor ponovo pokreće reciklažu mobilnih telefona

Građani koji imaju stari ili neupotrebljiv mobilni telefon mogu ga doneti u bilo koju Telenorovu prodavnicu, odakle će biti prosleđen na reciklažu. Na ovaj način Telenor im pomaže da svoj uređaj odlože na bezbedan i ekološki način.

Zbog velikog interesovanja Telenor je ponovo pokrenuo akciju reciklaže, sa ciljem kontinuiranog doprinosa rešavanju rastućeg problema elektronskog otpada, koji utiče na zagađenje životne sredine.

telenor

“Gotovo odmah po dolasku na srpsko tržište, pre osam godina, bili smo prvi operator u zemlji koji je pokrenuo reciklažu mobilnih telefona. Tada smo motivisali i aktivirali veliki broj građana, bez obzira da li su bili naši korisnici ili ne, da zajedno doprinesemo zaštiti životne sredine i podignemo ekološku svest svih na još viši nivo. Sada nastavljamo sa akcijom i pozivamo sve građane da nam se pridruže”, kaže Kristina Mitrović, specijalista za ekološke projekte u Telenoru.

Mobilni telefoni i reciklaža

 • Većina korisnika mobilne telefonije kupuje nove aparate svake dve godine, a procenjeno je da će do 2020. godine 3.2 milijarde starih telefona završiti na otpadu;
 • Više od 90 odsto mase materijala može se obnoviti i ponovo upotrebiti;
 • Bacanje mobilnog telefona znači i bacanje vrednih metala (paladijuma i zlata), a ovakav otpad zagađuje životnu sredinu, jer se oslobađaju toksične materije, poput litijuma i kadmijuma;
 • Baterije predstavljaju i do 30 odsto mase telefona i mogu značajno da naškode životnoj sredini;
 • Za recikazu baterije mobilnog telefona potrebno je 90 odsto manje energije nego za njenu proizvodnju;

 

U cilju informisanja i uključivanja što većeg broja ljudi u brigu o životnoj sredini, Telenor je i kroz svoje eko minijature, kratke animirane filmove, pripremio veliki broj praktičnih saveta koji se mogu jednostavno primeniti u svakodnevnom životu.

One thought on “Telenor ponovo pokreće reciklažu mobilnih telefona

 1. Jovan Mitrovic

  A koliko plaćaju ?
  Eh, jeste lepo ali nema džabe ni kod babe.
  Oni skupljaju, prodaju i zarađuju a kod građana da se budi svest.
  Neka stoje u kutiji u podrumu i čekaju bolja vremena.

Leave a Reply