Operateri

Telenor poskupljuje usluge 10% od 1. juna

Odlukom Vlade Srbije, korisnici usluga mobilne telefonije plaćaće dodatni porez od 10 odsto, počevši od 1. juna ove godine.

Vladin „Porez na upotrebu mobilnog telefona“, obračunat na osnovu uputstva Ministartstva finansija, privremena je mera, a odnosi se na sve razgovore, slanje tekstualnih (SMS) i multimedijalnih (MMS) poruka, i prenos podataka (Internet saobraćaj), kao i posebne usluge, u zemlji i inostranstvu.

Porez se obračunava na cenu usluge mobilne telefonije bez PDV-a, a naplaćuju ga od korisnika, a za račun države sva tri operatora na teritoriji Srbije.

Postpejd korisnicima porez se dodaje na ukupan mesečni saobraćaj i biće prikazan na računu kao posebna stavka. Svi postpejd korisnici dobiće prvi ovakav račun u julu, za potrošnju u junu.

Cena dopuna za pripejd korisnike neće se menjati zbog ovog poreza, a on će biti uračunat u cenu dopune.

Porez će se naplaćivati i na posebne usluge za sve korisnike, kao što su zamena SIM kartice ili broja, specijalni brojevi, i slanje na kućnu adresu specifikacije poziva.

Od poreza su izuzete sledeće kategorije usluga i opreme mobilne telefonije: SMS parking za postpejd korisnike, nagradne igre u organizaciji Državne lutrije Srbije za postpejd korisnike, mobilni telefoni, Internet modemi, dodatna oprema za mobilne telefone (baterije, punjači, memorijske kartice, torbice, lančići…), saobraćaj za romere u Srbiji (korisnike inostranih mobilnih mreža koji gostuju u Srbiji i koriste se uslugama srpskih mobilnih operatora), usluge „5 za 20“ i „SOS kredit“ za pripejd korisnike, kamata, penali i sudske takse.

Telenor je sedmi po veličini mobilni operator na svetu sa 166 miliona korisnika, od čega 2,863 miliona u Srbiji. Ova kompanija uživa ugled inovatora u oblasti mobilne telefonije. Nakon investicije od 1,513 milijardi evra, koja je proglašena i najvećom pojedinačnom investicijom u jugoistočnoj Evropi, Telenor zvanično posluje u Srbiji od 1. septembra 2006. godine.

Leave a Reply