vip
Operateri

Uručena plaketa “Vip poziva” Leu Mujiću

U okviru 9. Beogradskog festivala igre, plesnom umetniku Leu Mujiću 4. aprila uručena je posebna plaketa “Vip poziva“ nakon predstave “Lepo je zauvek bizarno“ u kojoj se pojavljuje kao koreograf i izvođač zajedno sa američko-holandskim plesnim sastavom Džejkobi i Pronk, u Narodnom pozorištu u Beogradu. Na ovaj način Mujiću će biti odato priznanje za čitav umetnički opus, plesno stvaralaštvo i afirmaciju domaće baletske umetnosti u inostranstvu. Nagradu su uručili Andreas Graf, član UO kompanije Vip mobile, i Aja Jung, direktorka festivala.

Zahvaljujući pozivu Vipa, Leo Mujić, će se predstaviti kao igrač i koreograf svim ljubiteljima moderne plesne umetnosti u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu. Posle mnogo godina on će publici u Srbiji prikazati deo svoje evropske i svetske plesne priče na mestu gde je napravio prve profesionalne baletske korake i počeo da osvaja srca publike.

“Priznanje “Vip poziva“ već drugu godinu zaredom vraća naše istaknute plesne umetnike sa zavidnom karijerom u inostranstvu, bilo da su igrači, koreografi, direktori baletskih kompanija, repetitori ili pedagozi, koji imaju priliku da se vrate u svoju zemlju i ponovo zaigraju na domaćim pozornicama. Ove godine Vip poziva Lea Mujića, jednog od naših najzanimljivijih igrača i koreografa srednje generacije da predstavi deo svoje evropske i svetske plesne priče publici u Srbiji.

Zahvaljujući partnerstvu sa Beogradskim festivalom igre Vip mobile je uveo prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u srpsku kulturu, a zajednički kreiran slogan “Komunikaciju u pokretu“, najbolje oslikava snagu petogodišnje saradnje”, istakao je Andreas Graf, član upravnog odbora Vip mobile.

Leo Mujić je tokom svoje igračke karijere izvodio mnogobrojna dela poznatih koreografa, poput Morisa Bežara, Alesija Silverstrina, Margarite Donlon, učestvovao je u projektima i gala baletskim predstavama širom sveta, a kao koreograf je kreirao postavke za Državni balet Berlina, Slovenački festival i Nacionalni balet u Ljubljani, i mnoge druge. Kao pedagog, angažovan je često u Komičnoj Operi u Berlinu, Volksoperi u Beču i nacionalnim baletima u Zagrebu, Splitu, Ljubljani i Mariboru.

Ovogodišnji, deveti Beogradski festival igre, koji je dobio priznanje magazina BaleTanc, proglasivši ga “baletskim trendseterom starog kontinenta”, održava se od 28. marta do 12. aprila, a više informacija o festivalu i programu možete pronaći na www.BelgradeDanceFestival.com.

Leave a Reply