vip-mobile
Operateri

Vesna Orlić laureat nagrade „Vip poziva“

Beogradski festival igre i Vip mobile, treću godinu zaredom, odlikuju naše plesne umetnike koji su postigli zavidne karijere u inostranstvu.

U okviru programa 10. Beogradskog festivala igre, treći put biće dodeljena nagrada „Vip poziva“. Ovogodošnji laureat je Vesna Orlić, zamenica direktora Baleta Državne opere i Baleta Narodne opere u Beču, a nagrada našoj cenjenoj umetnici biće uručena sutra u Sava Centru, nakon nastupa bečkog ansambla.

vip-mobile
Izvanredni igrači Baleta Državne opere, koji, po pravilu, nastupaju samo dva puta godišnje van Austrije, prirediće spektakl koji je jedinstvena sinteza klasičnog repertoara i hrabrih savremenih koreografija. Postavka „Zvona na vetar“ Patrika de Bane biće premijerno izvedena u inostranstvu, a publika će uživati i u izvedbama „Milion poljubaca po mojoj koži“ Dejvida Dovsona, „Uzdah duše“ Jiržija Bubeničeka i „Užareni predah“ Jorma Ila.

„Pratila sam razvoj Festivala preko interneta još od njegovog začetka. Oduševljena sam što Beograd ima takvu kulturnu manifestaciju i što su Beograđani, u sferi umetničke igre, u prilici da idu u korak sa svetom. Ponosna sam što sam laureat nagrade „Vip poziva”, jer se dodeljuje pojedincima iz Srbije koji su afirmisali balet u inostranstvu. Iako sam preko dvadeset godina odsutna, moj rad je prepoznat kao značajan umetnički doprinos i zato ovo priznanje doživljavam emotivno, kao podsticaj za otvaranje novih mogućnosti baletske saradnje između Beča i Beograda“, istakla je Vesna Orlić, ovogodišnji laureat nagrade „Vip poziva“.

„Veliko je zadovoljstvo odati priznanje našim umetnicima koji su napornim radom i velikim odricanjima ostvarili zavidne karijere u inostranstvu. Nagradom „Vip poziva“ Beogradski festival igre i kompanija Vip mobile žele da istaknu njihovo stvaralaštvo i puže im mogućnost da ponovo zablistaju u gradu u kojem su napravili svoje prve baletske korake. Čast mi je što će ovogodišnja plaketa pripasti Vesni Orlić, balet majstoru koji promoviše kvalitete koji su svojstveni i Vip brendu: dinamičnost, inovaciju i posvećenost“, rekao je Tanasis Kacirumpas, direktor/CEO kompanije Vip mobile.

Vesna Orlić, poznati koreograf, balerina i pedagog, rođena je u Beogradu gde je završila Baletsku školu Lujo Davičo. Počevši kao solistkinja, igrala je brojne uloge u Baletu Državne i Baletu Narodne opere u Beču, gde je u nastavku karijere bila i na pozicijama asistenta repetitora i pedagoga, a 2011. godine postaje zamenica direktora. Njen najveći koreografski uspeh je predstava „Karmina Burana“ pisana na muziku Karla Orfa koja se igra na repertoaru Baleta bečke Državne opere.

Leave a Reply