Vip mobile
Operateri

Vip demonstrirao prenos razgovora u 4G-LTE mreži!

– Vip mobile je jedan od prvih operatera u svetu koji je uspešno testirao i demonstrirao uslugu poziva preko LTE tehnologije (VoLTE) u virtualizovanoj mreži (NFV). Osim toga, Vip je prvi operater u okviru Telekom Austrija Grupe koji je postavio ovu demonstraciju u kompletnom NFV okruženju koristeći opremu različitih proizvođača.

4G/LTE tehnologija korisnicima nudi bolje iskustvo u mobilnoj komunikaciji tako što tradicionalne usluge prenos glasa i poruka pretvara u servise bogate medijskim sadržajem. Do nedavno, 4G/LTE mreže omogućavale su veliku brzinu prenosa podataka tokom kojih su pozivi automatski prebacivani na 2G ili 3G mreže operatera. Zahvaljujući VoLTE usluzi, razgovori se vrše preko 4G mreže, uz  mnogo bolji HD kvalitet zvuka glasa i video sadržaja i kraće vreme uspostavljanja poziva. Dodatno, korisnici mogu da obavljaju razgovore dok istovremeno pretražuju internet, pa čak i pregledaju video sadržaj u  HD i ultra HD kvalitetu.

Demonstracija VoLTE servisa

Demonstracija VoLTE servisa

„Jedna od ključnih tema o kojoj će biti reči na Svetskom kongresu mobilne tehnologije u Barseloni je virtualizacija mrežnih funkcija (Network Function Virtualization). Budući da je Telekom Austrija Grupa sa svojim uspešnim testiranjima već značajno doprinela perspektivi i razvoju ovog trenda, to nas svrstava među  pionire u našoj industriji. NFV pokazuje da smo svi zajedno na početku korenitih promena i da nas tek očekuju brojne inovacije koje će dodatno unaprediti korisničko iskustvo.”, izjavio je Ginter Otendorfer (Guenther Ottendorfer), CTO Telekom Austria Grupe.

Dejan Kastelic, direktor/CTO Vip mobile prokomentarisao je prezentaciju VoLTE servisa: „Kao najmlađi mobilni operater i „izazivač“ na tržištu, mi neprekidno tragamo za novim prilikama da uvedemo inovacije na lokalnom ali i regionalnom tržištu. Naš cilj je da budemo lideri u novim rešenjima koja nudimo našim klijentima i lokalnoj stručnoj zajednici, tako što ćemo postaviti i koristiti inovativne standarde i tehnologije koji će nas približiti naprednim tržištima Evrope i sveta”, naglasio je Kastelic.

Vip mobile se u ovom trenutku sprema za komercijalno uvođenje 4G mreže u Srbiju. Fazu testiranja operater je iskoristio za ispitivanje i demonstraciju VoLTE usluge na NFV tehnologiji, kao uvod za nuđenje još naprednijih servisa u bliskoj budućnosti. izvor: AndroidRevija.com

Leave a Reply