Operateri

Vip i “Dašak” organizovali besplatno merenje plućne funcije u “Delta city”-ju

Posetioci tržnog centra Delta City danas su u popodnevnim časovima bili u prilici da svoju nedeljnu kupovinu, iskoriste i za proveru stanja svoje plućne funkcije brzim i rutinskom metodom uz pomoć spirometra.

Besplatno merenje je deo zajedničkog projekta koji realizuju Društvo za prava dece sa astmom „Dašak“ i kompanija Vip mobile, a cilj ove akcije je skretanje pažnje javnosti na značaj prevencije i pravovremenog otkrivanja smanjenja plućne funkcije.

dasak

Spirometrijom se meri kapacitet pluća i procenjuje protok vazduha kroz disajne puteve, što se koristi za dijagnostikovanje astme i praćenje toka bolesti. „Ovo je pouzdan metod kojim se mogu utvrditi problemi koji nisu zapaženi tokom ranijih pregleda. Od ključnog je značaja na vreme se obratiti lekaru i pratiti tok bolesti kroz redovne kontrole, jer u tom slučaju, uz pravilnu terapiju astma ne predstavlja ozbiljnu smetnju za rast i razvoj naše dece”, rekla je ovom prilikom dr Snežana Radić, predsednica Društva „Dašak“.

Posle pregleda, deca i njihovi roditelji imali su priliku da razgovaraju sa lekarima specijalistima pulmologije iz udruženja „Dašak“, koji su im pružali potrebne informacije i savete.

Leave a Reply