Operateri

Vip mobile stipendisti na studijskom boravku u Beču

Studenti posetili centralu mobilkoma austria, Telekom Austria, Tehnički univerzitet u Beču i Telekomunikacioni centar Arsenal

U okviru projekta „Budi Vip student“, koji je namenjen usavršavanju talentovanih studenata u oblasti telekomunikacija u Srbiji, kompanija Vip mobile organizovala je četvorodnevno studijsko putovanje u Beč za svoje stipendiste. Nakon dvomesečne plaćene prakse u Vipu, tokom koje je studentima pružena prilika da znanje stečeno na fakultetu primene u poslovnim procesima kompanije, naši akademci su na licu mesta videli kako funkcioniše kompetitivno tržište mobilne i fiksne telefonije u Austriji i koji se napredni servisi nude korisnicima.
Prvog dana posete Beču, Vip studenti su posetili centralu mobilkom austria grupe, odnosno sedište A1 operatera, koji, kao i Vip mobile, posluje u okviru grupe. Studentima je pružen uvid u kompletno poslovanje grupacije koja predstavlja vodećeg mobilnog operatera na području centralne i istočne Evrope, sa 18,1 miliona korisnika u osam zemalja.
A1 je prvi operater u Evropi koji je 2002. godine pustio u rad UMTS mrežu u Austriji, a zatim uveo i HSDPA 7.2 tehnologiju početkom 2007. godine. Neke od ponuda A1 operatera svrstavaju ga u red tehnološki najnaprednijih operatera u svetu: Mobile TV (praćenje televizijskog programa preko mobilnog telefona), NFC (Near Field Communication) usluga, zahvaljujući kojoj je moguće kupovati sokove iz automata ili karticu za metro preko mobilnog telefona, ili pak A1 over IP, koja kroz integraciju mobilne telefonije i interneta omogućava besplatne razgovore preko interneta, uz zadržavanje broja mobilnog telefona.
Tokom posete Telekomu Austrija, studentima je prezentovana situacija na tržištu fiksne telefonije u Austriji, kao i usluge koje ova kompanija nudi kako bi ostala konkurentna i profitabilna na tržištu. Austrijsko tržište fiksne telefonije je visoko konkurentno, usled pomeranja korisnika ka provajderima mobilne telefonije, zbog čega se osnovna delatnost pružanja glasovnih usluga, značajno širi na nova poslovna područja. Telekom Austria na aktuelnu situaciju na tržištu odgovara atraktivnim triple-play ponudama koje objedinjuju usluge fiksne i mobilne telefonije i širokopojasnog (broadband) interneta.

Nakon Telekoma Austria, studenti su posetili i austrijski telekomunikacioni centar Arsenal, odakle se nadgleda kompletan fiksni, mobilni i IP saobraćaj u Austriji, i čiju posebnu atrakciju predstavlja telekomunikacioni toranj visok 150 metara.

U okviru studijskog boravka u Beču, organizovan je i obilazak Instituta za telekomunikacije Tehničkog univerziteta u Beču. Zahvaljujući podršci mobilkoma austria i drugih kompanija, ovaj Institut godišnje raspolaže budžetom od 10 miliona evra za istraživanja, od kojih se neka rešenja direktno implementiraju u prozvode i usluge koje nudi austrijski operater A1.

Leave a Reply