Operateri

Vip omogućava besplatno merenje plućne funkcije metodom spirometrije

Društvo za prava dece sa astmom – Dašak i kompanija Vip mobile pozivaju sve građane da u nedelju, 10. novembra, u periodu od 12 časova do 14 časova, dođu u u TC Delta City, Jurija Gagarina16, Beograd i besplatno izmere plućnu funkciju brzom i rutinskom metodom uz pomoć spirometra.

Cilj ove akcije jeste skretanje pažnje javnosti na značaj prevencije i pravovremenog otkrivanja smanjenja plućne funkcije naročito kod mlađe populacije. Ispitivanje i merenje spirometrijom, kojom se procenjuje protok vazduha kroz disajne puteve i meri kapacitet pluća, koristi se za dijagnostikovanje astme i praćenje toka bolesti.

vip

Astma je hronično zapaljenje disajnih puteva sa vrlo visokom učestalošću, a u našoj zemlji od nje boluje 7 odsto dece. Zbog toga je od ključnog značaja na vreme se obratiti lekaru i pratiti tok bolesti kroz redovne kontrole. Ukoliko je pod kontrolom, astma ne predstavlja ozbiljnu smetnju za rast i razvoj dece, koja mogu da žive zdravo i aktivno.

Besplatno merenje je deo zajedničkog projekta „Ispitivanje plućne funkcije dece Srbije“, koji se sprovodi uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a zahvaljujući donaciji kompanije Vip mobile koja je dodeljena Društvu „Dašak“. Ovom donacijom je omogućena kupovina spirometra, najmodernijeg aparata za proveru plućne funkcije, a rezultati merenja u osam gradova Srbije omogućiće izradu standarda parametara u našoj zemlji, što će uveliko pomoći dijagnostiku plućnih bolesti kod naše dece.

Posle pregleda, deca i roditelji će moći da razgovaraju sa lekarom specijalistom pulmologije, koji će im pružiti potrebne informacije i savete.

Leave a Reply