vip
Operateri

Vip turneja kamernog orkestra Simfonijeta

Beogradski kamerni orkestar “Simfonijeta” će od 12. do 20. juna biti na “Vip turneji“, u okviru koje će održati šest koncerata u šest gradova Srbije i na taj način proslaviti 25 godina postojanja. Uz podršku kompanije Vip mobile, “Simfonijeta” će nastupati u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Valjevu, a koncertom u Viminacijumu kojim će “Vip turneja” biti završena, ovaj kamerni sastav će obeležiti Svetski dan muzike. Ulaz na sve koncerte će biti besplatan. Takođe, na dan koncerta, u svakom od gradova, ispred Vip radnji na centralnim trgovima, kamerni orkestar  “Simfonijeta” će održati mini koncerte koji će biti svojevrsna najava programa koji očekuje publiku iste večeri.
vip
Zahvaljujući podršci fondacije OAM Finances iz Ženeve i kompanije Vip mobile, koja koncerte poklanja svim ljubiteljima muzike povodom svog šestog rođendana, ovaj kamerni ansambl će tokom leta napraviti značajan iskorak u naporima da približi klasičnu muziku široj publici. Direktor i dirigent orkestra je Aleksandar Vujić, dok će zvezda turneje biti srpska gitaristkinja i kompozitorka Maja Le Ru – Obradović. Maja Le Ru Obradović je u maju, 2012. godine odlikovana Ordenom Viteza umetnosti i književnosti republike Francuske. S obzirom da je karijeru izgradila u inostranstvu, domaća publika će po prvi put biti u mogućnosti da se bliže upozna sa njenim radom.

Na programu turneje su dve Majine kompozicije za solo gitaru i orkestar, “Balada magične doline” i “Končerto Latino”, koje će sama autorka svirati. “Balada magične doline”, inspirisana Balkanom, koja je takođe na repertoaru, glavna je tema u tri francuska filma i vrlo je popularna širom Sjedinjenih Američkih Država. Aleksandar Vujić je za proslavu rada Simfonijete odabrao balkanska sazvučja. Na programu će biti i njegova autorska dela, među kojima i najslušanije “Srpsko kolo”. U program su uvrštena i dva mađarska kompozitora, slavni Bela Bartok sa “Šest rumunskih narodnih igara” i Ferenc Farkaš sa “Malom koncertnom muzikom”.

Ovog leta Maja Le Ru – Obradović će biti deo gitarskog tria, zajedno sa Brazilcem Dagobetom Linhares i Remonom Mizi, koji će imati koncerte širom Francuske. U oktobru će nastupiti u Francuskoj alijansi u Njujorku, kao i u Santa Barbari sa svojom originalnom muzikom inspirisanom Sent Egziperijevim delom “Mali Princ” (“Mala svita za princa”).

Prvi nastup u okviru turneje “Simfonijeta” će imati u Beogradu, Kulturni Centar Šumice,  12. juna u 20 časova. Nakon glavnog grada, kamerni sastav će nastupiti u Gimnaziji u Kragujevcu, 16. juna, sa početkom u 20 časova, zatim, 17. juna u 20 časova u Dvorani simfonijskog orkestra u Nišu, 18. juna u 20 časova, u novosadskoj Sinagogi, u Valjevu 19. juna u 19 časova u Muzičkoj školi. Turneja se završava koncertom u Viminacijumu koji će se održati 20. juna u 21 čas.

Svi mini koncerti koji će se održati ispred Vipovih centara moći će uživo da se prate na internet sajtu i društvenim mrežama. Raspored koncerata je sledeći:

  • Kragujevac, 16. jun, 18 časova u ulici Kralja Petra I 16
  • Niš, 17. jun, 18 časova, u ulici Kralja Milana bb
  • Novi Sad, 18. jun, 18 časova, u ulici Zmaj Jovina 16
  • Valjevo, 19.jun, 17 časova, u ulici Vojvode Mišića 4
  • Požarevac, 20.jun, 18 časova, u ulici Tabačka čaršija 13

Leave a Reply