znakovni-jezik-telekom-srbija
Operateri

Zaposleni u poslovnicama Telekoma Srbija u Beogradu od maja pruzaju usluge i na znakovnom jeziku

Kako bi izašla u susret svim svojim korisnicima, među kojima je i veliki broj gluvih i nagluvih osoba, kompanija Telekom Srbija pokrenula je obuku svojih zaposlenih na srpskom znakovnom jeziku.

 

U saradnji sa Udruženjem tumača lica oštećenog sluha Srbije, u toku je obuka prve od predviđene dve grupe polaznika koju čine zaposleni  iz poslovnica Telekoma Srbija koje se nalaze u Beogradu. Edukativni program, prilagođen delatnosti kompanije, obuhvata oko 800 odabranih gestova grupisanih u 16 tematskih celina. Po usvajanju svih predviđenih znakova i konvencionalnih fraza, kako tvrdi predavač Dijana Dukić, zaposleni će moći  bez problema da odgovore na sva pitanja koja se tiču telekomunikacionih usluga.

znakovni-jezik-telekom-srbija

„Gluvim i nagluvim osobama značiće mnogo mogućnost da se sporazumeju sa prodavcem.  Moći će bez pratnje da odu do poslovnice i da se sporazumeju sami. Svako od njih koristi mobilni telefon jer komuniciraju putem sms poruka“, kaže predsednica UTLOS-a Dijana Dukić.

 

Svi polaznici obuke znakovnog jezika, nakon završene nastave znanje  proveravaju pred osobom sa smetnjama u sluhu. Zaposleni koji budu uspešno položili ispit dobiće sertifikat o završenoj osnovnoj obuci znakovnog jezika. Imajući u vidu njihovu motivisanost i brzinu kojom usvajaju znakove, sve je izvesnije da će test svi uspešno završiti.

 

„Zaposleni su veoma motivisani i brzo uče znakovni jezik. Ovih dana smo imali situaciju da jedan od polaznika, koji radi u poslovnici na Terazijama, uspešno usluži osobu sa oštećenim sluhom zahvaljujući usvojenom znanju sa kursa“, navodi stručni saradnik za realizaciju obuka u Telekomu Srbija Miodrag Nikolić.

 

Predviđeno je da tokom naredna dva meseca obuku prođe 40 zaposlenih, a prva grupa će svoja znanja u praksi, u poslovnicama u Beogradu početi da primenjuje već u maju.

Leave a Reply