Mobile

Ostvarena brzina od 42 Mbps u HSPA tehnologiji

Mobilni širokopojasni pristup na osnovu HSPA tehnologije nastavlja da se  razvija. U svetu koji karakteriše stalna potražnja za većim brzinama, vodeći operatori žele da nadograde mreže sa ciljem da korisnicima omoguće bolji doživljaj. Vodeći operatori nedavno su prisustvovali Ericssonovoj demonstraciji njegove najnovije tehnologije za mobilni širokopojasni pristup, HSPA Evolution uz brzinu od 42 Mbps, u blizini Stockholma, Švedska. Ovo je prvi put u Svetu da je ovakva brzina postignuta na komercijalno dostupnim proizvodima. Do ove demonstracije najveća brzina iznosila je 28 Mbps.

Veće brzine korisnicima omogućuju pravi doživljaj trenutnog pristupa željenim sadržajima. Nova dual carrier tehnologija može se implementirati samo nadogradnjom softvera i udvostručuje brzinu korisnicima u ćeliji mobilne mreže, čak i korisnicima na ivici ćelije gde su najčešće niže performanse. Ovo će takođe povećati kapacitet te će operatori moći isporučiti više gigabajta po baznoj stanici i tako smanjiti troškove isporuke mobilnog širokopojasnog pristupa korisnicima.

Komercijalno dostupan hardver i softver korišćen je uz prvi komercijalni chipset za dual carrier tehnologiju brzine 42 Mbps. Prosečna brzina downloada koju su korisnici postigli u probnom radu bila je izvrsnih 41,5 Mbps. 42 Mbps je vršna brzina downlinka mreže. Realne brzine downloada koje korisnici ostvaruju su manje i mogu varirati u zavisnosti o zagušenju, udaljenosti od bazne stanice, lokalnih uslova, hardvera, softvera i drugih faktora.

Leave a Reply