Mobile

Otkrivanje “Strawberry drveta” – prvog javnog solarnog punjača mobilnih

Nije teško zamisliti neprijatnu situaciju kada ste u gradu i potreban vam je vaš mobilni telefon, ali baterija vam se ispraznila. Solarni punjač mobilnih telefona za upotrebu na prometnim javnim mestima ima za cilj da korišćenjem energije dobijene od

Sunca građanima ponudi besplatno dopunjavanje baterije mobilnih telefona onda kada im je to najpotrebnije, to jest kada su van kuća, a baterija im je na izmaku. Pokriva oko 95% tipova mobilnih telefona u Srbiji, omogućava istovremeno punjenje 16 mobilnih telefona, može raditi noću, kao i za vreme oblačnih dana.

Početkom nedelje, u Obrenovačkom internet parku otvoren je prvi javni solarni punjač za mobilne telefone što predstavlja istorijski trenutak jer takav punjač ne postoji nigde u svetu. Solarni punjač za mobilne telefone izum je tima “Strouberi enerdži” (Strawberry energy) koji se bavi istraživanjem i razvojem obnovljivih izvora energije.

Prema njegovim rečima, unutar solarnog punjača su akumulatorske baterije koje u apsolutnom mraku mogu normalno da rade i do 15 dana. Realizaciju ovog projekta podržali su Opština Obrenovac, kompanija ENEL i Agencija za energetsku efikasnost.

Leave a Reply