Mobile

Ove godine biće plasirano preko milijardu mobilnih telefona

Ove godine novi mobilni telefon kupiće 1,28 milijardi ljudi, ili približno petina svetskog stanovništva, objavljeno je u Londonu, na osnovu analize agencije Gartner

Plasman mobilnih tefefona u svetu trebao bi ove godine da se uveća, prema rezultatima istraživanja te agencije, 11 posto, u odnosu na lane kada ih je plasirano 1,15 milijardi. U prvom kvartalu ove godine novi mobilni telefona sebi je priuštilo 294 miliona korisnika, a Gartner predviđa da će u drugom tromesečju taj broj porasti na 300 do 305 miliona.

U trećem tromesečju očekuje se dalji rast, ali usporeniji, sa obzirom na pad potražnje mobilnih telefona Motorola i LG. Radi se o pojavi koja je u vezi sa promenom celokupnog tržišnog segmenta, a čiji je uzrok, kako objašnjavaju analitičari, u zasićenosti tržišta mobilnih telefona u najrazvijenijim delovima sveta, pre svega u Severnoj Americi, zapadnoj Evropi i Japanu.

Najosetljivija u tom pogledu je upravo situacija na evropskom tržištu. Zapadni deo starog kontinenta je jedina regija u kojoj stručnjaci očekuju pad prodaje za oko 1,5 posto, na 188 miliona telefona.

Severna Amerika i Japan će ipak zadržati rast od bar nekoliko postotaka. U prvom slučaju očekuje se rast od oko 5,3 posto, a u slučaju Japana rast će, prema predviđanjima, dostići najviše devet posto. Sadruge strane, zlatna dolina za proizvođače mobilnih telefona postaje jugoistočna Azija. Tamošnje tržište će, kako se predviđa, ove godine porašće za 18 posto, a nove uređaje nabaviće oko 472 miliona korisnika, ili gotovo pola milijarde.

Leave a Reply