Mobile

Padaju roming barijere u regionu

Crnogorska vlada razmotrila je sporazum o sniženju cena rominga koji će predstavnici država regiona potpisati u ponedeljak, 29. septembra, u Budvi.

Sporazum predviđa postepeno sniženje do potpunog ukidanja ove vrste usluge mobilnih operatera.

Sporazum će potpisati predstavnici Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije, Makedonije i Albanije i mogu mu pristupiti sve države regiona, Evropske unije (EU) i druge države, navodi se u dokumentu koji je razmotrila crnogorska vlada na današnjoj sednici, a čije delove prenose podgorički mediji.

mobile

Sporazum o smanjenju cena rominga predviđa izmene zakona, kako bi operateri mobilne telefonije mogli da ukinu usluge rominga u državama regiona koje potpišu ugovor.

Cene rominga će biti snižene postepeno, u fazama, navodi se u sporazumu.

Crnogorska vlada je konstatovala da su za razliku od država EU, u zemljama Zapadnog Balkana visoke cene rominga, zbog čega korisnici “izbegavaju da koriste tu vrstu usluge kada putuju van svoje zemlje”.

Građani EU od 1. jula ove godine plaćaju upola manju cenu za usluge rominga nego što je to slučaj bio ranije i ta odluka o dozvoljenim roming tarifama je korak ka konačnom ukidanju te vrste usluge, a najkasnije do kraja 2015. godine.

Nadležna ministarstva zemalja potpisnica će najasnije u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora pokrenuti procedure dopune zakona o elektronskim komunikacijama kako bi se cene roming usluga u zemljama potpisnicama ovog sporazuma regulisale na recipročnoj osnovi, predviđeno je sporazumom koji će u ponedeljka potpisati pet država regiona.

Crna Gora, Srbija, Makedonija, Turska i Albanija dogovorile su nedavno da izjednače cene telefonskih razgovora u romingu i domaćem saobraćaju od početka naredne godine.

One thought on “Padaju roming barijere u regionu

  1. Goran BG

    Mani me se Turske.
    Ona je lepa zemlja, ljudi su ok, ali njihova vlada, njihova istorija, ne idu nam u prilog, i zato bolje da smo potpisali sa Grckom i Makedonijom nego li sa Turskom i Albanijom.

Leave a Reply