Mobile

Peekster – mobilna aplikacija koja je “Shazam” za štampane medije

Aplikaciju Peekster moguće se je trenutno koristiti samo za obradu najvažnijih britanskih, a uskoro i američkih dnevnih novina.

Većina ljudi danas do vesti dolazi digitalnim putem pretraživajući internet – bilo da se radi o mobilnim telefonima, računarima ili tabletima.

Ukoliko žele neku vest da sačuvaju ili pokažu prijateljima, oni će je odštampati ili podeliti link s prijateljima na nekoj društvenoj mreži. Da čitaoci klasičnih štampanih izdanja novina ne budu zakinuti, pobrinula se slovenačka startup kompanija Peekster koja je investitorima predstavila svoju istoimenu aplikaciju. Peekster omogućava korisniku da telefonom snimi fotografiju štampanog članka i zatim pomoću aplikacije pronađe fotografije, video snimke, srodne članke i druge multimedijalne sadržaje vezane za tekst.

Peekster

Članak može podeliti preko društvenih mreža ili ga pohraniti kako bi ga pročitao kasnije. Aplikacija je za korisnike besplatna, a autori računaju na prihode iz naknada koje bi za listing sadržaja plaćali manji časopisi te na prihode iz takozvanog freemium modela u kojem korisnici plaćaju za dodatne funkcije. Kako je za startup portal startaj.si pojasnio Tine Hamler, jedan od osnivača i direktor kompanije, aplikacija trenutno podržava sadržaje britanskih dnevnika Metro, City AM, Evening Standard, The Guardian, The Independent i The Times. No, uskoro će njihova ponuda obuhvatiti i najznačajnije američke novine New York Times, Wall Street Journal i Washington Post.

Peekster je širenje na američko tržište objavio u sklopu predstavljanja na njujorškoj startup konferenciji Techcrunch Disrupt, na kojoj je slovenačko poduzeće u takmičenju Techcrunch Battlefield uvršteno među 25 najboljih među više hiljada takmičara iz celog sveta. Hamler je za medije u Sloveniji pojasnio da su se u New Yorku imali priliku predstaviti pred uticajnim investitorima koji bi im trebali da omoguće ulaganje od pola miliona dolara tokom ove godine, a što im je nužno za dalji razvoj. Za englesko govorno područje su se odlučili, kažu, jer su tamo najrazvijeniji internet mediji i zakonska regulativa u tom području. Ako se projekat razvije, krenuće se i na druge zemlje i medije. Za sada je aplikacija dostupna na iOS-u, a radi se i na tome da je mogu koristiti i vlasnici telefona s operativnim sistemom Android i Windows.

Izvor: Poslovni.hr

Leave a Reply