Mobile

Philips i Ericsson ponudiće mobilni internet preko javne LED rasvete

Novi model konektovanog ulicnog osvetljenja resava istovremeno dva problema: pruza gradovima  inovativan nacin da priuste najnoviju generaciju energetski efikasnog LED osvetljenja koje ispunjava ciljeve odrzivosti, a mreznim operaterima omogucava da nude unapredjenu pokrivenost mobilnim internetom i aplikacijama sirom grada.

 Kompanija Royal Philips, globalni lider u osvetljenju, i kompanija Ericsson zajedno su pokrenule novi inovativni model konektovanog LED ulicnog osvetljenja. Ovo partnerstvo istovremeno resava dva velika problema sa kojima se gradovi danas suocavaju: pruzanje gradjanima bolje usluge mobilnog interneta u gusto naseljenim podrucjima, kao i visoko kvalitetnog javnog osvetljenja koje je energetski efikasno.

ericsson

Kompanije Philips i Ericsson spajaju koristi mobilnog interneta i LED osvetljenja u „lighting-as-a-service“ modelu (internet osvetljenje) za gradove. Ovaj model omogucava gradovima da ponude mobilnim operaterima prostor unutar stubova za javno osvetljenje za infrastrukturu mobilnog sirokopojasnog interneta.

Philips ce od sada nuditi gradovima LED ulično osvetljenje koje moze ukljuciti i Ericsson-ovu opremu za mobilnu telekomunikaciju. Mobilni operateri koji saradjuju sa Ericsson-om moci ce da iznajme prostor unutar stubova za infrastrukturu mobilnog sirokopojasnog interneta. Na ovaj nacin mobilni operateri ce moci da unaprede pokrivenost i kapacitet mobilnog interneta za gradjane, sto ce rezultirati poboljsanom uslugom mobilnog interneta. Model takodje ubrzava vreme otplate investicije u gradsku infrastrukturu, tako sto smanjuje cenu inicijalnih troskova instaliranja i upravljanja ovim sistemima, cime rasterecuje i gradski budzet.

Philips-ovo LED ulicno osvetljenje moze doneti i do 50%-70% ustede energije, a u kombinaciji sa „pametnim“ kontrolama te ustede mogu dostici i 80%, sto je potvrdila i studija koju je sprovela organizacija „The Climate Group“ u 12 najvecih gradova sveta. Ova studija je pokazala da gradjani vise vole belu svetlost LED osvetljenja, navodeci da imaju veci osecaj sigurnosti i bolju vidljivost u poredjenju sa zutom svetloscu tradicionalnih natrijumovih sijalica visokog pritiska.

Frans van Huten, predsednik i generalni direktor kompanije Philips, je izjavio: „Ovaj novi model konektovanog LED ulicnog osvetljenja je jos jedan primer kako ozivljavamo Internet i demonstriramo mogucnosti osvetljenja van pukog pruzanja svetla. Mi pruzamo osvetljenje kao uslugu koja se prilagodjava potrebama grada i omogucava im da ponude svojim gradjanima okruzenje koje je umrezenije, energetski efikasnije i bezbednije, a da pritom sacuva postojece budzete i resurse kako bi ucinili svoje gradove boljim mestima za zivot.“

Predsednik i generalni direktor kompanije Ericsson Hans Vestberg je izjavio: „Ovo je fenomenalno resenje koje koristi informacione tehnologije i partnerstva kako bi savladalo izazove urbanizacije. Gradske populacije se uvecavaju za 7500 ljudi po satu, ali nas svet se geografski ne siri. U medjuvremenu, istrazivanja kompanije ConsumerLab pokazuju da je internet konekcija jedno od pet najvaznijih faktora zadovoljstva gradskim zivotom. Ovo Zero Site resenje je inovacija koja pruza priliku ljudima da budu uspesni u ovom umrezenom drustvu.“

 

Kako bi zadovoljili potraznju za pokrivenoscu i kapacitetom, mobilni operateri moraju da unaprede i dodaju jos mnogo mobilnih baznih stanica u gusto naseljenim podrucjima. Nov konektovani stub javnog osvetljenja, dizajniran da smesti Ericsson-ove najmodernije pakete proizvoda malih celija, nudi nove mogucnosti mreznim operaterima da pronadju pravu lokaciju za svoje bazne stanice. Ovo ce takodje pomoci u smanjenju rasporedjivanja mobilne sirokopojasne tehnologije izvan tradicionalnih lokacija, sto je kljuc za dalje razvijanje heterogenih mreza.

Leave a Reply