Mobile

Phonebloks: Telefon koji će smanjiti količini IT otpada u svetu!

Dejv Hakens, holandski dizajner, predložio je izgled modularnog smartfona koji podseća na LEGO i zove sePhonebloks. Osnovna ideja bila je da se napravi uređaj kojim će se uz pomoć inovativnog dizajna omogućiti znatno smanjenje količine IT otpada svuda u svetu.

To će se postići tako što se baterija, procesor, antena, ili bilo koji drugi deo ovog telefona mogu izdvojiti iz celine i zameniti, a da se pritom ne mora menjati ceo telefon. Uređaj je prilagodljiv svakome ponaosob, budući da se u njega mogu ugrađivati komponente koje vam trebaju, dok se druge mogu izbaciti.

Hakens je svoju ideju predstavio na mreži Thunderclap i do sada je dobio 50.000 glasova podrške. Video koji je objavio, ima više od četiri miliona pregleda, a dizajner planira da 29. oktobra dodatno promoviše svoju ideju i privuče pažnju proizvođača telefona. Međutim, nismo sigurni koliko će kompanije, koje proizvode mobilne telefone, želeti da učestvuju u ovakvom projektu, jer ovakav uređaj značajno ograničava mogućnosti dizajna.

Leave a Reply