Mobile

Počela isporuka univerzalnih punjača za mobilne u EU

U Evropskoj uniji je počela isporuka univerzalnog punjača za mobilne telefone zasnovanog na mikro USB ulazu za povezivanje sa kompjuterima, saopštila je Evropska komisija.

Potpredsednik Evropske komisije Antonio Tajani u utorak je dobio primerak univerzalnog punjača od predsednice najvećeg udruženja proizvođača potrošačke elektronike i komunikacionih tehnologija Didžitaljurop (Digitaleurope), preneo je portal EurAktiv (www.euractiv.rs). Tajani je rekao da očekuje da se novi punjač uskoro pojavi i na tržištu. Jedinstveni punjači za sve nodele trebalo bi ne samo da pojednostave korišćenje telefona, već i da donesu uštedu jer uz nove telefone neće morati da se kupuju i novi punjači, a doprineće i smanjenju količine elektronskog otpada.

Procenjuje se da je u EU u upotrebi oko 500 miliona mobilnih telefona koji se strujom pune sa 30 tipova punjača. Svaki put kada korisnici menjaju mobilni telefon, moraju da kupe i punjač što stvara više od 51.000 tona električnog otpada godišnje u EU, navodi se u saopštenju Komisije. Univerzalni punjači moći će da se koriste za mobilne telefone koji imaju mikro USB ulaz za povezivanje sa kompjuterima. Takvi telefoni su u EU već široko zastupljeni. Korisnici mobilne telefone menjaju u proseku svake dve godine, tako da se, kako navodi Evropska komisija, očekuje da će univerzalni punjač do 2013. postati dominantan na tržištu.

Memorandum o saradnji sa Evropskom komisijom na usvajanju univerzalnog punjača potpisalo je 14 proizvođača čiji brendovi zauzimaju više od 90 odsto tržišta mobilnih telefona u Evropi. To su Epl (Apple), Emblejz mobajl (Emblaze Mobile), Huavej tehnologije (Huawei), LGE, Motorola mobiliti (Mobility), NEC, Nokia (Nokia), TCT mobajl (Mobile), Teksas instruments (Texas), Kvalkom (Qualcomm), Riserč in moušen (Researć In Motion – RIM), Atmel, Samsung i Soni Erikson (SonyEricšon). Pretpostavka Evropske komisije je da će se univerzalni punjač koristiti i u drugim delovima sveta. O tome se vode i razgovori sa drugim međunarodnim organizacijama za standardizaciju.

Leave a Reply