Mobile

Porez na mobilnu telefoniju biće ukinut ove godine

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić najavila je danas da će porez na mobilnu telefoniju od 10 odsto biti ukinut ove godine ukoliko dođe do očekivane stabilizacije budžeta.

Matić je na otvaranju Info dana posvećenog Programu za podršku sprovođenju zakona i strategija u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT PSP) ukazala na to da su poslednje procene privrednog rasta bolje od očekivanih.

Ona je istakla da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa rast bruto nacionalnog dohotka u Srbiji za ovu godinu od 2,5 odsto, što bi značilo da će budžet biti u dobrom stanju i da će Vlada moći da ukine ovu privremenu meru.

Prema njenim rečima, domaća mala i srednja preduzeća mogu do juna da konkurišu za dobijanje finansijskih sredstava iz Programa za podršku sprovođenju zakona i strategija u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT PSP).

Ona je objasnila da je taj program jedan od tri dela Okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost EU (CIP) koji se odnosi na mala i srednja preduzeća, ali da za njega mogu konkurisati i naučne ustanove, instituti i fakulteti.

Matić je ukazala na to da domaće firme, u konzorcijumu sa drugim evropskim firmama, mogu da konkurišu za sredstva iz budžeta tog programa koji iznosi 750 miliona evra za period od 2007. do 2013. godine.

Prema njenim rečima, konzorcijum obuhvata između četiri i sedam firmi čiji se projekti finansiraju bespovratnim sredstvima u iznosu od 80 odsto, što znači da firme mogu i onaj najskuplji deo svoje aktivnosti – razvoj novih proizvoda, da finansiraju bez direktnih troškova za sebe.

U ovoj godini, kada je kriza još prisutna, ova sredstva mnogo znače za firme u sektoru informacionih tehnologija jer mogu da zadrže svoje ljude, održe visok kvalitet poslovanja, kao i da razviju nove proizvode, a da im te troškove pokrije neko drugi, ocenila je Matić.

Govoreći o sredstvima koje svaki konzorcijum može dobiti pojedinačno, ona je objasnila da ona mogu iznositi nekoliko miliona evra, zavisno od obima i složenosti projekta.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, koje je koordinator u ovoj komponenti projekta, održavaće sesije slične ovoj današnjoj, na kojima će informisati preduzeća o tome kako mogu da se prijave za program i kakve su procedure, ukazala je Matić.

Ona je izrazila očekivanje da će IT sektor biti lider i u ovoj oblasti i da će ostvariti saradnju u okviru evropskih projekata, kao što je to bio slučaj sa naučnim projektima, kada su institucije i fakulteti u oblasti IT bili među najuspešnijima.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Dejan Jovanović je istakao da CIP program predstavlja važan segment za unapređenje položaja Srbije na svetskom tržištu.

Jovanović je ocenio da poboljšanje konkurentnosti i inovativnosti treba prvenstveno da pomogne domaćoj privredi, ali i potencijalnoj saradnji preduzeća i institucija raznih država.

Govoreći o smanjenju radnih mesta u Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo, Matić je naglasila da planirana sistematizacija predviđa ukidanje devet radnih mesta.

Ona je navela da je Ministarstvo predalo plan za sistematizaciju Generalnom sekretarijatu i da se ovih dana završava procedura koja je neophodna da bi taj plan stupio na snagu.

Prema njenim rečima, Vlada će pomenuti plan najverovatnije usvojiti na nekoj od narednih sednica.

Leave a Reply