Mobile

Povećana učestalost krađe mobilnih uređaja utiče na IT bezbednost kompanija

Globalno istraživanje IT stručnjaka za bezbednost kompanije Kaspersky Lab otkrilo je da kako se povećava učestalost krađe mobilnih uređaja, tako se povećava i prosečni vremenski period koji prođe pre nego što IT odeljeje reaguje na ovu bezbednosnu pretnju. Uzrok ovog odlaganja je taj što zaposleni dugo čekaju pre nego što prijave nestali uređaj, a samo polovina zaposlenih prijavljuje krađu odmah. U preduzećima u kojima su se dogodile krađe mobilnih uređaja, 19 odsto je izjavilo da je krađa uređaja uzrokovala gubitak poslovnih podataka, što znači da preduzeća imaju približno 1:5 šanse da izgube podatke ukoliko dođe do krađe uređaja.

 

Nakon što je prikupila podatke od hiljada IT menadžera za bezbednost širom sveta u okviru svog Istraživanja o bezbednosnim rizicima u IT sektoru 2014, kompanija Kaspersky Lab može da podnese izveštaj da više od trećine zaposlenih (38 %) čeka i do dva dana pre nego što obavesti poslodavca o ukradenom uređaju, dok 9 odsto zaposlenih čeka između tri i pet dana. Procenat zaposlenih koji je obavestio svog poslodavca istog dana kada je uređaj ukraden smanjio se sa 60 na 50 odsto u periodu od 2013. do 2014. godine. Ovo odlaganje može da ostavi značajan prostor za propuste i da olakša gubitak osetljivih poslovnih podataka.

sony tablet smartwatch Povećana učestalost krađe mobilnih uređaja utiče na IT bezbednost kompanija

Istraživanje je takođe pokazalo da je učestalost krađe mobilnih uređaja nastavila da se povećava tokom godina, sa 30 odsto kompanija koje su iskusile krađu mobilnog uređaja u 2014. godini, što je značajan porast u odnosu na podatak od 17 odsto prijavljen 2011. godine. Pa ipak, kako krađa uređaja postaje sve uobičajenija, tako zaposleni reaguju sve sporije – samo polovina zaposlenih prijavila je krađu uređaja istog dana kada se ona desila. Možda upravo broj krađa mobilnih uređaja koji se sve više povećava doprinosi apatiji zaposlenih, pa se sada ukradeni smartfon smatra normalnom pojavom, a ne povremenom krizom koja zahteva pažnju.

Imajući u vidu rastuću stopu krađe uređaja i podataka sa mobilnih uređaja, ne treba da čudi što je 53 odsto ispitanika navelo da su „više zabrinuti za mobilnost“ nego prethodnih godina. Zapravo, 42 odsto ispitanika otišlo je korak dalje i reklo da „mobilni radni obrasci donose previše rizika“, uprkos očiglednim prednostima u pogledu produktivnosti  koje ovi uređaji mogu da donesu preduzećima.

U međuvremenu, stopa korišćenja mobilnih uređaja nastavlja da raste.Više od trećine (40 odsto) ispitanika navelo je „integraciju mobilnih uređaja“ kao jedan od najvažnijih problema u proteklih 12 meseci.

Zbog ovoga IT menadžeri se suočavaju sa višestrukim bezbednosnim izazovima povezanim sa mobilnom radnom snagom, i kako potražnja za prenosivim uređajima raste, čini se da su korisnici manje angažovani u osiguravanju mobilnih platformi. Ovo je težak splet okolnosti koji zahteva dobro isplaniranu bezbednosnu politiku i odgovarajuću bezbednosnu tehnologiju.

Softver za menadžment mobilnih uređaja (MDM) koji se integriše sa postojećim softverskim rešenjem za endpoint uređaje može biti od izuzetne vrednosti za IT menadžere koji žele da budu u prednosti u odnosu na izazove bezbednosti mobilnih uređaja. Uz MDM softver na istoj konzoli na kojoj je i drugo endpoint bezbednosno rešenje, IT menadžer može da primeni individualne polise za svakog zaposlenog posebno, uključujući i postupak „kontejnerizacije“ kojim se poslovne informacije enkriptuju i odvajaju od privatnih podataka na uređajima zaposlenih. Kompletno opremljen MDM softver takođe obezbeđuje niz mera protiv krađe, uključujući mogućnost da se poslovni podaci daljinski izbrišu sa ukradenih uređaja. Bezbednosna rešenja za mobilne uređaje kompanije Kaspersky Lab uključuju ove i druge funkcije i dostupni su kao odvojen proizvod ili u okviru Kaspersky Endpoint Security for Business platforme.

Za više informacija posetite stranicu sa proizvodima Kaspersky Security for Mobile, i pročitajte kompanijim „Vodič za neupućene“ za bezbednost mobilnih uređaja i BYOD.

Leave a Reply