Mobile

Predstavljen Google Android telefon

Google Android

Smartphone “G1 Android” predstavljen je juče u NJujorkui velika očekivanja (ni)su se obistinila. Telefon koji je dugo najavljivan kao takmac iPhone uređaju, isto ima tačskrin ali i dodatnu tastaturu koja se izvlači.

Google, T-Mobile i HTC su napokon otkrili detalje o ovom projektu, naglasivši naročito da je u pitanju open source.  Telefon će najpre biti dostupan u Americi, dok će ubrzo zatim stanovnici Velike Britanije imati priliku da ga isprobaju. Cena G1 telefona je 179$, uz obaveznu ugovornu obavezu. U ostalim delovima sveta telefon će se naći u prodaji u prvom kvartalu 2009. godine.

Od softverskih opcija, Android poseduje pretraživač sličan Safariju. Naravno, kompletno surfovanje se vrti oko Google aplikacija i pretraživača. G1 korisnici će moći da pregledaju PDF, Word i Excel dokumente, dok podrška za Microsoft Exchange u startu nije moguća, ali se očekuje kroz third-party aplikacije.

Google Android neće moći da se koristi kao modem priključen na računar i biće zaključan na T-Mobile mrežu.

Da li će Android uspeti da odlomi parče ogromnog kolača koje Apple drži sa svojim iPhone uređajem, ostaje da se vidi. Prednost koju u Android svakako ima je potpuna otvorenost ka open source zajednici.

Leave a Reply