hawkeye
Mobile

Premier liga uvodi tehnologiju „gol linije“ kompanije Sony

Tokom predstojećih letnjih meseci, Hawk-Eye sistem biće instaliran u 20 fudbalskih klubova, kako bi bio spreman za primenu tokom sezone 2013/2014 Premijer lige.

Premijer liga usvaja sistem „oko sokolovo“, vodećeg svetskog proizvođača tehnologije za vizuelnu obradu i praćenje loptica u sportu, koji je u vlasništvu kompanije Sony. Tehnologija „gol linije“ biće obezbeđena za 20 klubova članica, a koristiće se tokom svih 380 mečeva Barkli Premijer lige.

hawkeye

Sistem kamera koje prate sa koje strane linije se nalazi lopta, a koji se već duže vreme uspešno koristi u tenisu i kriketu, biće instaliran tokom leta, kako bi bio spreman za upotrebu na otvaranju sezone 2013/14 Barkli Premijer lige, 17. avgusta.

Hawk-Eye tehnologija, koja je u vlasništvu korporacije Sony od marta 2011. godine, u sekundi šalje signal sudiji kada lopta pređe liniju, koji zatim donosi konačni sud u vezi sa spornim golom.

Sistem će koristiti sedam kamera po golu, koji će se nalaziti na svakom kraju stadiona, kako bi uspešno analizirao da li je lopta prešla liniju ili ne. Slike načinjene svakom od sedam kamera se obrađuju kako bi se locirala lopta i identifikovala oblast koja ne pripada lopti, na taj način omogućujući utvrđivanje da li je cela lopta prešla liniju gola. Potrebna je jedna sekunda da se odluka „oka sokolovog“ pošalje sudiji putem sata koji je specijalno dizajniran u saradnji sa kompanijom Adeunis.

hawk-eye

Osim sudije, o ishodu će biti informisani i gledaoci kraj malih ekrana, tako što će snimak spornog gola biti prikazan nakon 10 sekundi, a Premijer liga radi i na uvođenju ovih snimaka na ekranima na fudbalskim stadijumima. Sve ovo biće moguće zahvaljujući kamerama velikih brzina koje Hawk-Eye tehnologija koristi i koje imaju mogućnost uklanjanja igrača sa snimka, kako bi vidljivost bila na najvišem nivou. Takođe, magla, kiša, sneg, kao i blato na lopti, neće uticati na rad „oka sokolovog“.

Leave a Reply