Mobile

Prevare preko SMS-a stigle i u Srbiju

Tata ovo je moj novi broj, pošalji poštom, post netom, 20.000,00 din; ne na moje ime, već na ime Milan Dimitrijević ‘- on ima kod sebe ličnu kartu, a ja moju ne mogu da nađem i pošalji mi porukom broj uplate“, ovako glasi SMS poruka koja u poslednje vreme kruži Srbijom.

Ne verujte da se zaista radi o vašem detetu dok to dobro ne proverite. Pozovite telefonom i proverite da li je to zaista poruka koju je poslalo vaše dete i da li je zaista ono tražilo novac.

Da se Srbija ubrzano razvija i u informaciono-komunikacionom pogledu svedoči i sve veći broj e-mailova i sms-ova sličnih gore navedenom, uz pomoć kojih pojedinci pokušavaju da prevare i opljačkaju građane Srbije.

Uvođenjem novih tehnologija sve više je zloupotreba, kako preko Interneta, tako i preko mobilnih telefona.
Postoji mogućnost da neko putem bluetooth-a ‘uđe’ svojim mobilnim telefonom u vaš mobilni telefon i da preko vašeg broja zove i šalje poruke ljudima iz vašeg imenika a da vi o tome ništa ne znate. Zato je bitno da se zaštite i da vam, osim kada sa poznatom osobom razmenjujete neke podatke, bluetooth bude uvek isključen.

Ako vam se javi neko putem nekog od vidova elektronskih komunikacija i predstavi kao bliski rođak (sin, ćerka, tetka i sl.) i u tom svom e-mailu, sms-u, telefonskom pozivu i sl. od vas traži hitno potreban novac jer se nalazi u nekoj neprilici, ili neke lične podatke (npr. broj računa u banci) kako bi on∕ona vam poslao novac, budite obazrivi.

Često se dešava i da neko pozove i predstavi se kao radnik banke i zamoli vas da mu date vaš broj bankovnog računa. Kako to da neko ko vas zove iz vaše banke nema vaš broj računa? Bez obzira na to ko vas zove i kako se predstavi, ukoliko ne poznajete tu osobu najbolje je da ne dajete svoje lične podatke, a ukoliko postoji neki problem sa vašim računom uvek možete da odete do vaše najbliže banke i proverite o čemu se radi, ili vi sami pozovete info telefon vaše banke i raspitate se da li postoji neki problem.

Kako ne bi došlo do ovakvih zloupotrebe i prevara građani moraju da budu obazrivi i da dobro provere istinitost poruka i pošiljaoca kako bi bili sigurni da su to zaista ti ljudi za koje se predstavljaju i da su poruke verodostojne

Leave a Reply