china-mobile
Mobile

Prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima dostigli 8,8 milijardi dolara

Prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima dostigli su u prošloj godini $8,8 milijardi dolara, a u oblasti digitalnog oglašavanja dominiraju Google i Facebook, pokazuju podaci eMarketera.

Google je ostvario prihod od $4,61 milijarde dolara, tri puta više nego 2011. godine. eMarketer očekuje da će Google ove godine gotovo udvostručiti prihode od mobilnog oglašavanja – na $8,85 milijardi dolara.

Na drugom mestu, kada je reč o digitalnom oglašavanju, nalazi se Facebook, čiji će prihodi od mobilnog oglašavanja, prema očekivanjima, ove godine biti veći od dve milijarde dolara. To je 333 odsto više u odnosu na $470 miliona dolara prihoda koje je ostvario prošle godine.

china-mobile

I u ukupnoj potrošnji na digitalno oglašavanje Google je ubedljivo vodeći. Vrednost celog tržišta prošle godine procenjuje se na $104 milijarde dolara, od čega je Googleu pripalo $32,73 milijarde dolara. Za ovu godinu eMarketer predviđa da će Google povećati svoje prihode za $38,9 milijardi dolara.
Facebook bi trebao da raste oko 37,6 odsto na području prihoda od digitalnog oglašavanja, s približno $4,3 milijarde dolara 2012. godine, na gotovo $5,9 milijardi dolara ove godine.

Među vodećih 10 kompanija na području digitalnog oglašavanja nalaze se Yahoo, Microsoft, Barry Dillers InterActiveCorp, AOL, Amazon, Pandora, Twitter i LinkedIn.

Izvor, SEEbiz

Leave a Reply