Mobile

Prototip Google Android telefona

Google je na juče The Mobile World Congress u Barseloniprikazao mobilne telefone zasnovane na novoj platformom Android, ali  prve radne protptipske verzije nisu izazvale  oduševljenje posetilaca

Prvim mobilnim telelefonima zasnovanim  na Androidu, poput modela Texas Instrumentsa i ARM-a, Qualcomma, zasad nedostaje sofisticiranosti – svi predstavljeni telefoni su prilično veliki, uglasti, sa nespretno odrađenim grafičkim interfejsom – ipak, za sadan nisu ni namenjeni za prodaju, jer su još su uvek daleko od finalne verzije koja bi se trebala pojaviti u drugoj polovini godine.

Google još nije pustio ni konačne specifikacije za Android uređaje, koji bi trebali  da se upuste u bitku sa Appleovim iPhoneom i smartphoneima utemeljenim na Windows Mobile ili na Symbian platformama. Za razliku od njih, Android je zasnovan na open-source kodu, a Google je za razvoj i proizvodnju okupio tridesetak proizvođača čipova i softvera.

Prošle jeseni mnogo prašine digla je neslužbena najava da će Google sam proizvoditi novi telefon koji će biti direktna konkurencija iPhoneu, pa je objava da se zapravo radi o operativnom sisttemu i koaliciji proizvođača bila poprilično razočaranje. No, iz Googlea nikada nisu decidno demantovali da će jednog dana možda i sami  da krenu u proizvodnju.

Texas Instruments, najveći proizvođač čipova za mobilne uređaje, izradio je prototip koji nudi ‘one button‘ pristup pretraživanju interneta, e-mail, messaging i video. Na prvi pogled, ne nudi ništa što već nije viđeno, no sama činjenica da je to instalirano u mobilni telefon koji ne spada u vrhunsku klasu – čini razliku, barem tako kažu u Googleu. Android bi trebao da pojednostavi proces izlaska novih mobilnih uređaja i novih aplikacija na tržište, i u tome bi, kažu, trebala biti njegova glavna prednost.

Analitičari smatraju da Google ima veliku šansu, zbog toga što na globalnom tržištu smartphonea zapravo nema dominantne platforme. Gore spomenute paltforme drže manje od 50 posto tržišta. Gotovo svaki proizvođač ima svoj operativni sistem i razvoj aplikacija za njih može biti poprilično složen zahtev. Sa druge strane, Android dolazi sa paketom svih osnovnih funkcija, a budući da je zasnovan na verziji Linuxa, teoretski bi trebao biti dovoljno otvoren za sve zainteresirane proizvođače aplikacija, pogotovo uzevši u obzir da već na početku postoji prilično velika zajednica koja radi na njegovom razvoju.