Mobile

Qualcommov Snapdragon 810 procesor ima probleme sa pregrevanjem

Iako se još krajem septembra nagađalo da će “srce” većine smartfona u 2015. godini činiti Qualcommov čip Snapdragon 810, otkriven je značajan problem s pregrevanjem ovog procesora.

Proizvodnja Samsung Galaxy S6, LG G4, Xperia Z4 i drugih uređaja iz samog vrha ponude za sledeću godinu mogla bi biti odgođena za nekoliko meseci, dok Qualcomm ne reši problem s usporavanjem procesorskih jezgara Snapdragona 810 usled pregrevanja.

Business Korea je od neimenovanog izvora saznala da je Qualcomm, jedan od najznačajnijih proizvođača mobilnih čipova u pravim nevoljama.

“Snapdragon 810 se pregreva kada dođe do određene voltaže. Ne samo da se usporava zbog toga, već i zbog problema s RAM kontrolerom. Postoji i greška u upravljačkim programima za Adreno 430 grafičku jedinicu.’

Ovo ne zvuči dobro za novu generaciju čipova iz Qualcomma, iako se prvi prikaz proizvoda očekuje za vreme sajmova CES 2015 ili MWC 2015. S ozbirom na to da Qualcommova rešenja čine praktično sve perjanice, početak sledeće godine će biti kritičan.

Analitičari smatraju da postoji mogućnost da se barem Samsung izvuče iz nevolje korištenjem sopstvenih čipova, ali treba istaći da to do sada nisu uspevali u značajnijoj meri.

Za sada iz Qualcomma nema zvaničnih obaveštenja vezanih za ove navode.

Leave a Reply