iphone
Mobile

RATEL: Zašto nije odobren uvoz iPhone-a u Srbiju

U medijima su se nedavno pojavili tekstovi koji koji govore o nemogućnosti uvoza ajfon uređaja u Srbiju. Tim povodom, Republička agencija za elektronske komunikacije želi da pruži dodatna objašnjenja.

Ministarstvo nadležno za poslove elektronskih komunikacija je donelo Pravilnik o radio opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi kojim su propisani uslovi koje takva oprema mora da ispuni pre stavljanja na tržište.

iphone

Resorno ministarstvo je imenovalo RATEL kao telo koje ocenjuje usaglašenost radio i telekomunikacione terminalne opreme i propisalo dokumentaciju koju proizvođači ili uvoznici opreme moraju da podnesu i na osnovu koje se ocenjuje usaglašenost opreme sa pravilnikom.

RATEL je od dana imenovanja izdao više stotina potvrda o usaglašenosti radio i telekomunikacione terminalne opreme sa odredbama Pravilnika. Izvestan broj zahteva za ocenu je odbijen zbog nedostajuće ili nepotpune dokumentacije.
Agencija ovim apeluje na proizvođače i uvoznike da za opremu koju nameravaju da uvezu blagovremeno dostave kompletnu dokumentaciju propisanu Pravilnikom.

4 thoughts on “RATEL: Zašto nije odobren uvoz iPhone-a u Srbiju

 1. Dantes

  Comtrade je firma koja godinama uvozila Apple opremu .
  Ako jedan takav gigant nije znao sta je potrebno za uvoz telefona, kako se onda uvoze oni jeftini kineski telefoncici?

 2. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara, prilazem dopis RATEL-u na temu “Elektromagnetski poremecaj nije isto sto i elektromagnetska smetnja”:

  REPUBLICKA AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE
  Beograd, Visnjiceva 8

  Postovane koleginice i kolege,

  Vasu informaciju “Uvoz radio i telekomunikacione terminalne opreme u Srbiju” niste povezali sa saopstenjem Ministarstva spoljne i unutrasnje trgovine i telekomunikacija “Obaveštenje o primeni Pravilnika o RiTT opremi od 31. maja 2012. godine”. A trebalo je, cini mi se, barem iz sledecih razloga.

  Pravilnik o radio opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi u clanu 4. propisuje bitne zahteve za RiTT opremu. Prema stavu 1. tacka 2. ovog clana, RiTT oprema mora da ispunjava bitne zahteve koji se odnose na elektromagnetsku kompatibilnost (EMC) koja je uredjena posebnim propisom.

  Ovaj poseban propis je Pravilnik o elektromagnetskoj kompatibilnosti. Po clanu 5. ovog pravilnika, oprema na koju se primenjuje ovaj pravilnik moze se stavljati na trziste i/ili upotrebu u Republici Srbiji samo ako ispunjava bitne zahteve za elektromagnetsku kompatibilnost iz Priloga 1.
  U Prilogu 1 Pravilniku o EMC pise da “Oprema mora biti projektovana tako da, uzimajuci u obzir dostignuti stepen razvoja tehnike, obezbedjuje da:

  1) elektromagnetske smetnje koje prouzrokuje ne prelaze nivo iznad kog radio i telekomunikaciona oprema ili druga oprema ne moze da radi kako je predvidjeno; 2) ima nivo imunosti na elektromagnetske smetnje koje se ocekuju pri predvidjenoj upotrebi, sto omogucava rad opreme bez neprihvatljivog pogorsanja njenih radnih karakteristika.” Izraz “elektromagnetska smetnja”, koji se upotrebljava u Pravilniku o EMC, oznacava svaku elektromagnetsku pojavu koja moze pogorsati rad opreme, kao sto je elektromagnetski sum, nezeljeni signal ili promena u samom mediju emitovanja elektromagnetskih talasa (clan 4. stav 1. tacka 5).

  Engleski termin “electromagnetic disturbance”ili francuski termin “perturbation électromagnétique” iz Direktive 2004/108/EC (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32004L0108:en:NOT) prevedeni su pogresno na srpski jezik kao “elektromagnetska smetnja”. Ispravno je ovaj izraz trebao da glasi: “elektromagnetski poremecaj” ili “elektromagnetska perturbacija”.

  U Medjunarodnom elektrotehnickom recniku u podrucju 161 – Elektromagnetska kompatibilnost (http://www.electropedia.org/iev/iev.nsf/index?openform&part=161) postoji znacajna razlika izmedju pojmova “electromagnetic disturbance” (http://www.electropedia.org/iev/iev.nsf/display?openform&ievref=161-01-05) i “electromagnetic interference” (http://www.electropedia.org/iev/iev.nsf/display?openform&ievref=161-01-05). Interesantno je primetiti da u napomenama uz drugi pojam pise da termini “elektromagnetski poremecaj” i “elektromagnetska smetnja” oznacavaju respektivno uzrok i posledicu; kao i da oni ne treba da se koriste nediskriminatorno, ali i da se oni cesto koriste kao sinonimi?!

  U ratifikovanom Pravilniku o radio-komunikacijama Medjunarodnog saveza za telekomunikacije u clanu 1. (http://life.itu.ch/radioclub/rr/art01.htm) termin “smetnja” je definisan na sledeci nacin: “1.166 interference: The effect of unwanted energy due to one or a combination of emissions, radiations, or inductions upon reception in a radiocommunication system, manifested by any performance degradation, misinterpretation, or loss of information which could be extracted in the absence of such unwanted energy.”

  Spisak srpskih standarda iz oblasti radio opreme i telekomunikacione terminalne opreme koje će RATEL primenjivati u postupku ocenjivanja usaglašenost sadrzi 270 standarda, ni manje ni vise. Pitam se da li je ceo taj konglomerat standarda neophodan radi proveravanja da li RiTT oprema ispunjava bitne zahteve za elektromagnetsku kompatibilnost, odnosno obezbedjuje da: 1) elektromagnetske smetnje (tacnije: elektromagnetske perturbacije) koje prouzrokuje ne prelaze nivo iznad kog radio i telekomunikaciona oprema ili druga oprema ne moze da radi kako je predvidjeno; 2) ima nivo imunosti na elektromagnetske smetnje (tacnije: elektromagnetske perturbacije) koje se ocekuju pri predvidjenoj upotrebi, sto omogucava rad opreme bez neprihvatljivog pogorsanja njenih radnih karakteristika?

  Na primer, da li po nekom srpskom standardu nivoi elektromagnetskih poremecaja (perturbacija) koje pruzrokuje kablovska distribuciona (KD) oprema ne prelaze u frekvencijskom opsegu 30 do 950 MHz granicu od 27 dB (uV/m), na 3 m, kao i da li KD oprema ima nivo imunosti na elektromagnetske prturbacije od najmanje 106 db (uV/m)? (videti t. 4.1 i 4.2 iz Tehničkih uslova za kablovske distribucione mreže, sisteme i sredstva, http://www.ratel.rs/upload/editor_files/File/dozvole/uputstva/TU_za_KDM.pdf).

  Mislim, na kraju, da bi bilo interesantno da se u rubrici RiTT oprema nadju rezultati merenja nivoa elektromagnetskih perturbacija i nivoa imunosti karakteristicne RiTT opreme (kao u rubrici Prikaz zauzeća radio-frekvencijskog spektra ).

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 24. januar 2013.

 3. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Dopuna gornjeg komentara:

  Postovane koleginice i kolege, dame i gospodo,

  Posto se vec 20-ak godina ne bavim neposredno sa standardizacijom u oblasti radio-komunikacija, sinoc i jutros sam potrazio u internet memorijama evropske standarde o EMC i o RiTT opremi. Pronasao sam ove gigantske spiskove:

  http://ec.europa.eu/enterprise/policies/european-standards/harmonised-standards/electromagnetic-compatibility/index_en.htm

  http://ec.europa.eu/enterprise/policies/european-standards/harmonised-standards/rtte/index_en.htm

  Spisak srpskih standarda iz oblasti radio opreme i telekomunikacione terminalne opreme slican je gore navedenim spiskovima evropskih standarda.

  Ako se usaglasavanje (pre atestiranje, pa sertifikovanje) svodi u stvari samo na primenu Pravilnika o RiTT opremi, odnosno Pravilnika o EMC (poremecaj i imunist na poremecaj), onda je potrebno i moguce, izgleda, izdvojiti samo nekoliko karakteristicnih evropskih i srpskih standarda iz tih konglomerata. Cini mi se da su to, na primer, sledeci parovi evropskih i srpskih standarda:

  http://www.etsi.org/deliver/etsi_en/300300_300399/300386/01.05.01_60/en_300386v010501p.pdf

  http://www.iss.rs/standard/?natstandard_document_id=43122

  http://www.etsi.org/deliver/etsi_en/301400_301499/30148901/01.08.01_60/en_30148901v010801p.pdf

  http://www.iss.rs/standard/?natstandard_document_id=39698

  S obzirom na izraz iz clana 4. stav 1. tacka 5. Pravilnika o EMC, kao i iz drugih propisa i standarda, ispada da pojava “smetnje” (uzrok) uvek kao posledicu izaziva istu pojavu (smetnju)!!! Kako moze jedna uzrocna pojava da izaziva istu posledicnu pojavu??? Ako je smetnja efekat, posledica, onda je uzrok poremecaj ili perturbacija (npr. neka sporedna emisija), ukljucujuci nedovoljnu imunost (otpornost) opreme (npr. prijemnika) na poremecaj (npr. neku drugu osnovnu emisiju).

  Zbog zbrke u terminologiji na engleskom jeziku (uzrok) nastala je zbrka i u terminologiji na srpskom jeziku (posledica). Zaboravili su strucnjaci da bace pogled sta pise u standardima na francuskom jeziku. To se najbolje vidi u nazivu “Comité International Spécial des Perturbations Radioélectriques (CISPR; English: Special international committee on radio interference).

  Potrebno je dugorocno, korak po korak, vrsiti ispravku ove dugotrajne greske.

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 25. januar 2013.

  (Ispravka: 27. januara 2013)

Leave a Reply